Vești proaste pentru viitorii pensionari din Ungaria, după cum arată ultimele date ale Băncii Centrale a Ungariei privind fondurile de pensii facultative. Dacă se știe deja că anul 2021 a fost unul prost, anul 2022 se pare că a fost și mai negru pentru cei peste un milion de unguri care contribuie la aceste fonduri.
Anul 2021 a mers prost pentru fondurile de pensii din Ungaria, dar 2022 a fost și mai negru. Cei mai mulți dintre cei peste un milion de participanți la fondurile de pensii facultative vor fi dezamăgiți atunci când vor primi avizul de sold peste câteva săptămâni.
Aproape toate portofoliile au închis pe roșu în 2022
Cu excepția celor mai puțin riscante, aproape toate portofoliile au închis pe roșu, după ce anul trecut au scăzut atât prețul obligațiunilor de stat, cât și cel al acțiunilor de la bursă, transmite Infostart.
Potrivit datelor de la Banca Centrală a Ungariei, fondurile de pensii facultative au suferit pierderi de 187,33 miliarde forinți până la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce reprezintă un record istoric. De atunci, piața s-a corectat într-o oarecare măsură, dar căderea este în continuare uriașă.
Pe baza datelor disponibile pe site-ul Băncii Centrale a Ungariei, fondul deținut de OTP a avut cea mai bună performanță, cu un randament de peste 8%, iar fondul deținut de Honved se află pe locul al doilea, tot cu o performanță de puțin peste 8%. Totuși, și acest randament este departe de cel real, deoarece inflația medie de anul trecut a fost de aproximativ 15%, ceea ce înseamnă că valoarea banilor din conturile individuale a scăzut.
Pierderile ar putea fi corectate pe termen lung
Celelalte portofolii cu risc scăzut, care dețin cel puțin 75% titluri de stat sau depozite bancare, au terminat anul mai prost.
Au existat fonduri al căror curs de schimb a scăzut cu peste 8%, și chiar fondul clasic al Honved a închis cu o pierdere de peste 10%. În general, poate fi vorba de faptul că prețul titlurilor de stat a scăzut în 2022, obligațiunile pe termen lung au scăzut cu 15-20% la sfârșitul anului, iar aceste fonduri și-au păstrat banii în ele.
Cu toate acestea, performanța slabă de anul trecut nu înseamnă că aceste fonduri vor avea performanțe slabe pe termen lung. Încă de anul trecut, Banca Centrală a Ungariei a atras atenția asupra faptului că, potrivit experienței de până acum, pierderile dintr-o perioadă mai slabă nu numai că au fost corectate de rezultatele pozitive din anii următori, ci chiar depășite, crescând în termeni reali plățile pentru viitoarele pensii ale membrilor.