Riscul unui război nuclear este luat în calcul pe toate meridianele globului, în contextul agresiunii ruse din Ucraina. Un sondaj făcut în Ungaria arată că cetățenii țării vecine se tem tot mai tare de o astfel de amenințare, peste jumătate dintre respondenți declarând că este posibil ca războiul din Ucraina să devină un conflict nuclear.
O majoritate de 54% a ungurilor consideră că există „un pericol real” ca războiul Rusia-Ucraina să escaladeze într-un al treilea război mondial, iar 55% sunt de părere că una dintre părţile în conflict ar putea desfăşura arme nucleare, arată rezultatele unui sondaj realizat de institutul Nezopont, citate luni de agenţia MTI.
La începutul războiului, cu peste un an în urmă, mulţi unguri credeau că se va termina în scurt timp, aminteşte Nezopont.
Acum în schimb, doar 42% dintre respondenţi au apreciat că nu există o ameninţare realistă a unui nou conflict mondial şi în opinia altor 41% nu este realistă nici ameninţarea desfăşurării de arme nucleare.
Ungurii nu se tem de distrugerile armelor nucleare
În acelaşi timp, dintre cei care se tem de un război mondial, 81% se tem şi că vor fi desfăşurate arme nucleare şi doar 16% cred că un nou război mondial nu ar implica astfel de arme.
Dintre cei care nu se tem de un conflict global, 77% nu se tem nici de distrugerile ce ar putea fi provocate de arme nucleare, în timp ce 21% consideră că folosirea de arme nucleare într-un conflict local ar fi posibilă chiar în absenţa riscului unui război mondial, a mai indicat sondajul. Acesta a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1000 de adulţi în perioada 17-19 aprilie.
Rusia acuză Occidentul
Moscova rămâne ataşată angajamentului său de a evita un conflict nuclear şi o confruntare militară între statele care dispun de arme nucleare, a declarat la sfârșitul lunii trecute, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev.
Oficialul a acuzat ţările occidentale de comportament provocator în Ucraina, ceea ce ar putea avea consecinţe catastrofale, întrucât – în opinia sa – atitudinea lor contrazice declaraţia liderilor celor cinci mari puteri nucleare din 3 ianuarie 2022 în care se subliniază inadmisibilitatea unui război nuclear.
„Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin ataşată acestei declaraţii şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între ţările care dispun de arme nucleare”, a declarat Patruşev.
Moscova a acuzat Occidentul în ultima vreme de agravarea situaţiei în Ucraina după anunţul de a trimite forţelor ucrainene muniţie cu uraniu sărăcit.
Ca răspuns, Rusia a anunţat desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, plan pe care intenţionează să-l pună în aplicare în lunile următoare.