În lunga sa dispută cu Budapesta pe tema statului de drept, Bruxelles-ul s-ar putea să fi dat peste o tactică care îl afectează mai mult pe premierul maghiar Viktor Orban decât orice altceva a încercat până acum: să vizeze influența partidului de guvernământ Fidesz asupra învățământului superior.
Decizia CE care a creat panică la Budapesta
Când s-a aflat luna trecută că Comisia Europeană va bloca subvențiile pentru programele de schimb de studenți Erasmus+ și de cercetare Orizont Europa pentru 21 de universități gestionate de trusturi publice legate de Fidesz, panica miniștrilor maghiari a fost palpabilă. Măsura a fost descrisă ca fiind „inacceptabilă și intolerabilă”, iar doi miniștri care conduc guvernul în gestionarea disputei privind statul de drept au zburat rapid la Bruxelles pentru discuții pe această temă. Unul dintre acești miniștri, Tibor Navracsics, a sugerat că se va găsi o soluție rapidă, dar autoritățile UE au pus la îndoială acest lucru, iar purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a avertizat că vor fi luate măsuri legale dacă situația nu se va rezolva rapid, transmite Politico.
Această reacție, precum și acoperirea rezultată atât în presa maghiară aliată guvernului, cât și în cea de opoziție, sugerează că este vorba de mult mai mult decât de banii reținuți. La urma urmei, 40 de milioane de euro din fondurile Erasmus reprezintă o sumă neînsemnată în comparație cu miliardele de euro din fondurile de coeziune care sunt reținute în prezent de Ungaria.
Mulți dintre adversarii lui Orban resping Fidesz ca fiind o cleptocrație, dar adevărul este că partidul are rădăcini culturale și intelectuale profunde pe care dorește să le cultive. Controlul asupra diseminării cunoștințelor și a ideilor, precum și asupra încadrării dezbaterilor culturale sunt fundamentele esențiale ale ecosistemului politic al lui Orban. Proiectul său este un proiect care are obiective de putere pe termen lung – și de aceea un atac asupra influenței Fidesz asupra învățământului superior este atât de important.
Orban a fost deschis în ceea ce privește legătura dintre cunoaștere și putere
Iar guvernul său influențează informațiile pe care cetățenii le primesc zilnic prin intermediul mass-mediei, în timp ce modelează, de asemenea, un climat intelectual conservator general prin intermediul mediului academic.
Luând cuvântul la o reuniune a Conferinței americane de acțiune politică conservatoare (CPAC) de la Budapesta, anul trecut, Orbán a declarat că conservatorii „trebuie să aibă propria noastră mass-media” pentru a „arăta ideile nebunești ale stângii progresiste”. Într-o lume ideală, a spus el, politica și presa ar fi păstrate independente una de cealaltă, dar cum forțele de stânga au rupt deja acest legământ, este corect ca conservatorii să le urmeze exemplul.
Motivații similare se află în spatele intervențiilor sale în mediul academic, un sector considerat adesea de conservatori ca fiind înclinat instituțional către ideile progresiste și de stânga. Fidesz a promovat în mod activ o cultură intelectuală conservatoare, sărbătorind gânditori precum filosoful englez Roger Scruton – un favorit al lui Margaret Thatcher – atrăgând academicieni cu vederi similare din întreaga lume.
Cu toate acestea, după un val de privatizări de universități în ultimii ani, rolul politicienilor în menținerea acestui mediu academic a devenit din ce în ce mai evident. Miniștrii cabinetului Fidesz, foști și actuali, conduc în prezent „trusturi publice”, care controlează unele dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din Ungaria, iar această supraveghere politică aparentă este cea care a determinat UE să blocheze finanțarea.
Studenții de la universitățile afectate sunt furioși
Orban a descris blocarea finanțării ca pe o „răzbunare” a UE pe tinerii maghiari, spunând că „Bruxelles-ul are o viziune asupra viitorului care este în contradicție cu ceea ce cred maghiarii”. Iar pentru a obține acest lucru, politicienii UE „vor o schimbare de guvern” la Budapesta, spune el.
Ministrul cabinetului, Gergely Gulyás, a amenințat că guvernul va lua în considerare posibilitatea de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, susținând că decizia Comisiei încalcă articolul 13 din Carta drepturilor fundamentale a UE, care prevede că „artele și cercetarea științifică sunt libere de constrângeri”. Libertatea academică trebuie respectată”.
Temeiul juridic al blocului de finanțare în cadrul mecanismului de condiționalitate al UE privind statul de drept este, de asemenea, pus sub semnul întrebării, unii susținând că împiedicarea studenților maghiari de a participa la Erasmus+ nu face nicio diferență în ceea ce privește protejarea intereselor financiare ale UE, chiar dacă acești studenți frecventează universități care se află sub influența Fidesz. Politicienii din opoziția maghiară și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că demersul Comisiei va afecta studenții în locul regimului Orban.
Răspunsul guvernului maghiar sugerează însă contrariul
Iar dacă Bruxelles-ul își menține poziția, țintirea universităților maghiare ar putea, într-adevăr, să dea o lovitură proiectului conservator al lui Orban.
Desigur, ar fi greșit să sugerăm că universitățile aflate în proprietatea publică a Ungariei se angajează în orice fel de îndoctrinare ideologică pro-Fidesz, mai transmite publicația menționată. Cu toate acestea, chiar și așa, ele joacă un rol vital în influențarea mediului de cunoaștere, ajutând la menținerea la putere a partidului.
Accentul pus de Fidesz pe faptul de a avea „propriile” instituții media și academice funcționează ca o garanție împotriva așa-numitei capturi de stânga a instituțiilor din alte țări occidentale. După cum spune „Prima lege a lui O’Sullivan”, „toate organizațiile care nu sunt de fapt de dreapta vor deveni, în timp, de stânga”.
În acest context, intelectualitatea conservatoare este văzută de Viktor Orban ca ceva care – la fel ca noțiunile creștine tradiționale de familie și gen – este de o importanță fundamentală și trebuie protejată de progresiști.
Această atitudine oferă o interpretare unică a unei alte maxime celebre, conform căreia „politica este în aval de cultură”, deoarece o cultură intelectuală conservatoare înfloritoare constituie o parte esențială a ecosistemului de cunoaștere care facilitează guvernarea Fidesz.
Se poate spune că această relație dintre stat și mediul academic – și dintre politicieni și intelectuali – este cea care îl deosebește cu adevărat pe Orbán de ceilalți lideri „populiști” din Europa. Orbán nu este un cameleon politic, iar potența deosebită a Fidesz provine din faptul că stilul său de guvernare are o puternică bază intelectuală. Ca atare, tăierea finanțării internaționale a mediului academic maghiar ar putea lovi Fidesz mult mai puternic decât mulți își dau seama.