Cutremur total în Ungaria! Au închis totul. Este o situație fără precedent

Sursă: Dreamstime

Ungaria a înregistrat cea mai ridicată rată a inflației din întreaga Uniune Europeană, reușind să devanseze mai multe țări unde au avut loc scumpiri considerabile.

În luna noiembrie a acestui an, inflația a ajuns la 22,5%, potrivit datelor publicate joi dimineață de Biroul Central de Statistică din Ungaria (KSH).

Ungaria are cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană

Conform KSH, prețurile energiei pentru gospodării au crescut cu 65,9%. De asemenea, prețurile alimentelor au crescut în medie cu 43,8% într-un an. Bunurile de consum de folosință îndelungată s-au scumpit cu 14,4%, băuturile alcoolice și tutunul cu 13,8%, iar „alte articole”, cum ar fi combustibil, medicamente și consumabile de uz casnic, cu 11,3%. Serviciile sunt cu 9% mai scumpe, iar îmbrăcămintea cu 8%, informează Rador.

Prețurile la alimente au crescut, de asemenea. De exemplu, ouăle s-au scumpit cu 102,9%, pâinea cu 81,8%, produsele lactate cu 79,0%, brânza cu 78,8%, untul și crema de unt cu 77,3%, pastele uscate cu 70,8%, făina și produsele de cofetărie cu 69,1%, margarina cu 60,3%, carnea de pasăre cu 54,4%, produsele de patiserie cu 54,0%, iar laptele cu 52,9%.

Acum, Ungaria are cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, mai mult decât Letonia (21,7%), Estonia (21,4%) și Lituania (21,4%). Inflația a atins 16,4% în Polonia, 15,5% în Republica Cehă, 15,1% în Slovacia, 14,8% în Bulgaria, 13,5% în România și 12,7% în Croația.

Sportul, extrem de afectat de inflația ridicată

Aceasta este o situație fără precedent în Ungaria. Din cauza scumpirii energiei electrice, autoritățile s-au văzut obligate să închidă stadioanele, teatrele, bibliotecile, piscinele și băile termale. Inflația afectează în mod deosebit provincia, iar ungurii încep să se resemneze.

În Székesfehérvár, un oraș care se află la 60 de km de capitala Budapesta, clubul local de fotbal, care evoluează în prima divizie, nu mai are acces la stadion, conform informațiilor transmise de lefigaro.fr

Sursa menționată amintește că stadionul are o capacitate de până la 14.000 de spectatori și reprezintă mândria orașului.

Dar sportul „trebuie de asemenea să contribuie la efortul comun” de depășire a inflației și crizei energetice, spune edilul din Szekesfehervar, care a închis, de asemenea, muzeele și teatrele. Acesta a mai menționat că niciunul dintre cei aproximativ 100.000 de locuitori ai Szekesfehervarului „nu se bucură de aceste măsuri” deoarece dau aspectul unui „oraș mort”. Cu toate acestea, localnicii înțeleg „că nu există alte alegeri”.

„Nu există niciun tabu”, a declarat primarul Andras Cser-Palkovics, care este membru al partidului FIDESZ.