Cutremur în Ungaria! Anunț cumplit pentru toți maghiarii. Nimeni nu a scăpat de efectele teribile ce s-au înregistrat în piaţă. Iată ce trebuie să îndure locuitorii din ţara vecină.
Inflația din Ungaria a atins noi culmi în decembrie 2022
Inflația din țara vecină a atins noi culmi în decembrie 2022. Iată cu ce probleme economice se confruntă acum Ungaria.
Inflaţia din Ungaria a urcat până la 24,5% în decembrie 2022 în termeni anuali, evidenţiind persistenţa presiunilor inflaţioniste ridicate în economie şi drumul înapoi către o creştere mai stabilă a preţurilor, potrivit agenției de presă Reuters.
În ciuda acestui fapt, creşterea din decembrie 2022 s-a situat sub estimările analiștilor economici, iscând speranţe că vârful inflaţiei, aşteptat în trimestrul unu, ar putea fi mai jos decât se anticipase anterior.
Viktor Orban susține ferm că Ungaria a intrat în era pericolelor în 2022
„Nu este exclus să ne amintim de 2022 ca anul în care am intrat în era pericolelor, dar Ungaria a răspuns activ la toate acestea”, a declarat recent premierul Ungariei, Viktor Orbán la „Bună dimineaţa, Ungaria!”, emisiune difuzată de postul public de radio „Radio Kossuth”.
În cadrul acelei emisiuni, premierul Ungariei a reamintit că după pandemia provocată de coronavirus, a urmat războiul din Ucraina, după care a venit criza energetică, iar sancțiunile eronate impuse de UE asupra Rusiei au provocat o inflație semnificativă, în timp ce presiunea migraționistă crește continuu la graniţele Ungariei.
„Însă, Ungaria a răspuns activ la toate amenințările. Nu ne-am speriat, nu am vrut doar să scăpăm, ci am construit poziții defensive. Chiar dacă există pericole, Ungaria nu va renunța”, a afirmat Viktor Orban, care a mărturisit că este PRO ridicarea sancțiunilor impuse de UE.
Potrivit sursei citate anterior, din cauza sancțiunilor greşite ale Uniunii Europene, cetățenii maghiari trebuie să plătească un preţ suplimentar pentru energie, reamintind că în momentul în care pentru energia importată Ungaria a trebuit să se plătească 17 miliarde de euro în loc de 7 miliarde de euro, cât a fost anterior, Guvernul de la Budapesta a propus să se înființeze un fond de protecție pentru reducerea cheltuielilor la utilităţi.
Viktor Orbán a explicat că, prin acest fond, familiile maghiare pot fi protejate cel puțin până la un consum mediu de energie. Guvernul de la Budapesta nu a transferat pur și simplu prețurile crescute la energie către cetățenii maghiari, ci ajută lunar fiecare familie ungară cu 181.000 de forinţi.
„Dacă am fi acceptat poziția economiștilor liberali și stânga din Ungaria, cel puțin un milion de familii ar fi fost distruse”, a spus Viktor Orban.
În prezent, Viktor Orbán se aşteaptă ca Guvernul de la Budapesta să facă față noilor amenințări care vor apărea în cursul acestui an prin aceeaşi atitudine.
Viktor Orban susține ridicarea sancțiunilor impuse de UE
Referitor la politica sancţiunilor impuse de UE, Viktor Orban susține ferm că cineva ar trebui să spună în sfârşit la Bruxelles: „Oameni buni, am dat greş, hai să ne oprim pentru că acestea vor crea o mare problemă. Dacă am face asta, prețurile la energie ar scădea imediat, iar inflația s-ar înjumătăți”, însă nu crede că cineva ar putea să spună aşa ceva.
Din punctul lui de vedere, în perioada următoare, din lipsă de curaj, „va fi haos în continuare la Bruxelles” și vor fi adopte noi sancţiuni care se vor dovedi ulterior a fi greșite.
Potrivit spuselor sale, poziţia Uniunii Europene ar putea fi schimbată de Germania sau de Franța, Ungaria are prea puţină forţă în acest sens.
„Eu pot doar să încetinesc producerea daunelor”, a recunoscut premierul Ungariei.
„În Ungaria funcţionează un sistem de protecţie privind cheltuielie cu utilităţile care oferă fiecărei familii circa 450 de euro pe lună, ceea ce nu poate fi imaginat altundeva, deoarece costă foarte mult. Pentru ca o persoană să poată plăti atât de mulți bani, trebuie să îi strângă, iar pentru asta trebuie să fii puternic.
Trebuie luat de la cei pentru care inflaţia şi creşterea preţurilor la energie au adus profituri, aşadar extra-profitul companiilor energetice trebuie luat în aşa fel încât să îi facă să înţeleagă că aceasta este o măsură temporară, iar ei trebuie acum să îşi asume aceasta pentru interesul comunității.
În Ungaria acest lucru a fost înţeles, însă această poziție de forță nu există în cazul guvernelor vest-europene, acestea nu pot colecta sumele pe care să le dea oamenilor pentru reducerea cheltuielilor la utilități. De aici rezultă că poporul european este victima politicii eșuate de sancțiuni și a războiului. Din punct de vedere economic, cel mai mare perdant al întregului conflict este Europa”, a adăugat premierul Ungariei.