În ultimele zile, au apărut numeroase informații despre un număr mare de colonei și generali concediați. Potrivit unor informații apărute, între 100 și 200 de ofițeri de rang înalt au fost anunțați până acum că trebuie să plece, dar se așteaptă ca acest număr să crească și mai mult, iar unii spun că de mai multe ori, transmite Telex.

Este aproape imposibil să te apropii de personalul general, deoarece în majoritatea cazurilor aceste persoane nu au voie să vorbească cu presa fără permisiunea ministerului, susține sursa citată. În plus, mulți dintre ei au fost instruiți în armată încă din adolescență, fiind obișnuiți să se supună ordinelor primite de la superiorii lor și, chiar dacă ei consideră că unele decizii sunt nedrepte, nu le pot critica și cu siguranță nu în public.

Epurare politică și „de-NATOizare”

Sursele care au vorbit pot fi împărțite, în principiu, în două grupuri. În primul rând este vorba despre cei care au auzit că are loc o epurare motivată în primul rând politic. Aceștia nu văd nicio justificare pentru o reducere atât de importantă a efectivelor în momentul unui război de amploare într-o țară vecină. La urma urmei, este evident că tinerii continuă să vină, iar cei mai în vârstă părăsesc forțele armate.

Unii au relatat cazuri în care soldații au fost chemați acasă din misiuni NATO, din misiuni în străinătate, doar pentru a li se spune că nu mai este nevoie de ei, chiar dacă încă nu se știa cine îi va înlocui. Există, de asemenea, rapoarte despre soldați cu vechime care „și-au construit cariera timp de 20 sau 30 de ani” și care acum sunt „albi ca varul”, întrebându-se dacă ei vor fi următorii pe listă. Potrivit rapoartelor, este ușor să „ajungi pe lista suspecților” dacă ai lucrat la un comandament NATO sau în misiuni externe pentru o perioadă mai lungă de timp. În legătură cu aceste concedieri, fostul secretar de stat pentru apărare Agnes Vadai a vorbit anterior și despre o „de-NATOizare”.

Sau o reformă mult așteptată

Pe de altă parte, alte surse spun că nu este vorba nici de o epurare politică, nici de o „de-NATOizare”. Potrivit acestora, reducerea de personal era așteptată de ceva vreme, deoarece armata ungară este „încărcată la vârf” și este cunoscut faptul că forțele de apărare maghiare au un „număr disproporționat de mare de ofițeri”. De asemenea, ei susțin că faptul că generația tânără rămasă, care este cea care a participat în număr mai mare la misiuni externe, demonstrează faptul că nu sunt vizați cei pro-NATO.

În plus, ei susțin că achiziția de arme moderne justifică poziționarea tinerei generații. După decenii de neglijență serioasă, forțele armate din Ungaria primesc acum tancuri occidentale, tunuri autopropulsate, sisteme de apărare aeriană și sisteme de apărare cibernetică și, chiar dacă manipularea acestora nu este treaba unui ofițer, coordonarea și posibila lor utilizare operațională necesită un alt tip de cunoștințe.