Cutremur total în Ungaria! Decizia absolut şocantă luată la Budapesta. Europa e în fierbere

Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul maghiar al Apărării a făcut un anunț care a stârnit nemulțumirea opoziției. Acesta a asigurat totuși că schimbările ce urmează să aibă loc nu vor afecta cu nimic poziția Ungariei.

Ministrul ungar al Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a transmis că este în curs de desfășurare o revizuire a cadrelor militare de rang înalt, despre care a spus că este necesară pentru a deschide calea ”unei noi generaţii de lideri”, relatează Bloomberg.

În contextul războiului din Ucraina, această schimbare a fost criticată de opoziție, pe motiv că reprezintă o încercare de a remodela conducerea militară de vârf în una mai loială premierului Viktor Orban, care a consolidat puterea timp de peste un deceniu.

Ungaria vrea forțe militare mai tinere. Demiteri pe bandă rulantă în Armata Ungariei

Potrivit ministrului, scopul este de a face loc soldaţilor mai tineri, cu experienţă internaţională şi cunoştinţe lingvistice, pentru a urca în grad. Aceștia vor fi mai bine plasați pentru a supraveghea extinderea forțelor armate, iar Ungaria va grăbi modernizarea militară pe fondul conflictelor regionale.

„Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului” a spus Kristof Szalay-Bobrovniczky într-un interviu publicat marți, pe 24 ianuarie. Acesta nu a menționat câte cadre superioare urmează să fie concediate, și a precizat că toţi cei afectaţi de reduceri au fost notificaţi până acum, înlocuitorii vor fi în funcţie luna viitoare.

Săptămâna trecută, premierul maghiar Viktor Orban a semnat un decret prin care relaxează regulile de concediere a soldaţilor cu experienţă. Conform noii reguli, cei care au servit cel puţin 25 de ani şi au împlinit 45 de ani pot fi concediaţi cu o perioadă de preaviz de doar două luni.

În cadrul revizuirii, ar fi fost demiși între 100 şi 200 de lideri militari de rang înalt, inclusiv generali, iar acest număr ar putea crește în continuare, scrie site-ul de știri de ştiri Telex, fără a preciza însă de unde a luat informația.

Revizuirea nu va schimba loialitatea Ungariei față de NATO

Ministerul Apărării nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail de Bloomberg News în legătură cu dimensiunea şi scopul schimbărilor.

Potrivit lui Agnes Vadai, fost secretar de stat în Ministerul Apărării şi membru al partidului de opoziţie DK, cei afectați au constituit „coloana vertebrală” a armatei ungare și au experiență militară în cadrul NATO, după cum a spus într-un interviu pentru televiziunea ATV, pe data de 19 ianuarie.

Kristof Szalay-Bobrovniczky a declarat că mutările nu vor afecta capacităţile militare ale naţiunii, poziţia sa în NATO sau loialitatea faţă de alianţă.

Ungaria este un membru angajat şi apreciat al NATO”, a declarat acesta pentru Inforadio.

„Ungaria are performanţe bune într-o serie de domenii în cadrul NATO şi acest lucru este recunoscut la toate forumurile”, a adăugat el.