SUA ar putea aplica sancțiuni împotriva unor cetățeni maghiari. Şi asta ar fi doar începutul
Statele Unite ale Americii ar putea aplica sancțiuni împotriva unor cetățeni maghiari din cauza apropierii Ungariei de Rusia, au informat surse diplomatice pentru publicația maghiară 444.hu. Potrivit agenției americane de știri Bloomberg, printre cei vizați de sancțiunile americane s-ar putea număra și persoane importante din sistemul bancar al Ungariei.
Cu puțin timp în urmă, ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a anunțat că va susține o conferință de presă miercuri după-amiază, 12 aprilie 2023, atunci când sancțiunile SUA ar putea fi anunțate.
Presa maghiară scrie că Ungaria ar putea fi scoasă din Visa Waiver sau din FACTA (tratatul de evitare a dublei impuneri). SUA nu au mai făcut niciodată aşa ceva cu nicio ţară cu un potenţial economic mai mare, nici măcar cu Rusia, scrie Hirado.hu.
Relația SUA-Ungaria a devenit din ce în ce mai tensionată
Potrivit documentelor clasificate scurse ale Pentagonului, citate de ziarul american Washington Post, în februarie 2023, la o sesiune de strategie politică ținută cu ușile închise, premierul Ungariei, Viktor Orban, ar fi numit SUA „unul dintre primii trei adversari” ai partidului său.
În plus, Viktor Orban a postat diverse mesaje pe rețelele sociale în care a zis că Donald Trump este „singura speranță pentru pace” în Ucraina, însă ezitările Ungariei de a ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO au reprezentat „ultima picătură” pentru Casa Albă, relatează sursa citată anterior.
În plus, Casa Albă este deranjată de poziția Guvernului Orban față de războiul din Ucraina. Vă amintim că Viktor Orban s-a plâns în repetate rânduri de presiunile externe care ar putea „târî Ungaria în război”, precizând că acordarea de arme armatei Ucrainei va duce la escaladarea conflictului militar.
Deși premierul Ungariei a aprobat, în cele din urmă, sancțiunile impuse Rusiei, la Casa Albă încă exsită „un sentiment în creștere că guvernul maghiar se joacă cu focul”, a explicat una dintre acele surse diplomatice.
Guvernul de la Budapesta vrea să mențină cooperarea energetică dintre Ungaria și Rusia
Aceste informații au apărut în presa internațională la o zi distanță după ce ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a efectuat o vizită oficială la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul responsabil cu Afacerile Energetice din Rusia, Alexander Novak, și cu șeful Roszatom, Alexei Likachev, pentru a discuta despre securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei. Acesta a explicat că țara sa are nevoie de transporturi neîntrerupte de gaze, petrol și combustibil nuclear, de aceea, cooperarea energetică maghiară-rusă trebuie să fie neîntreruptă.
„Europa a scăpat de iarna lăsată în urmă din cauza lejerității extreme în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Cu toate acestea, avertismentul Agenției Internaționale pentru Energie este clar: din cauza cererii de energie în creștere radical a economiei chineze și a ritmului extrem de lent al dezvoltării infrastructurii energetice europene, dificultatea reală va fi iarna următoare.
Securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei necesită transporturi neîntrerupte de gaze, transporturi de petrol și combustibil nuclear. Pentru a îndeplini aceste trei condiții, cooperarea energetică maghiară-rusă trebuie neîntreruptă. Aceasta nu este o chestiune de gust politic, ci de fizică.
Astăzi la Moscova vom discuta despre cele mai importante probleme de cooperare necesare securității aprovizionării cu energie maghiară: mai întâi cu Alexander Novak, vicepremierul responsabil cu Afacerile Energetice, apoi cu Alexey Lihachsov, CEO al Roszatom”, a scris, marți, Peter Szijjarto pe contul său de Facebook.