Cutremur total în Ungaria! Criza se adâncește tot mai mult în țara aflată la granița cu România

Așadar, autoritățile din Ungaria au modificat bugetul, în contextul în care este aşteptat ca economia să încetinească puternic anul viitor, pe fondul accelerării inflaţiei şi creşterii cheltuielilor legate de subvenţiile pentru energie.

Ministrul Finanţelor, Mihaly Varga, a declarat săptămâna trecută că guvernul îşi propune să reducă deficitul la 3,5% din PIB, de la nivelul de 6,1% estimat anul acesta.

Ce spun cetățenii din Ungaria despre inflație?

În altă ordine de idei, cetățenii din Ungaria consideră că forintul depreciat, prețurile mari la energie și politica economică defectuoasă sunt cauza inflaţiei alimentare, care este campioana europeană. Peste trei sferturi dintre cumpărătorii ungari s-au confruntat cu situaţia în care nu au putut cumpăra produse alimentare în magazine.

Peste trei sferturi dintre cumpărătorii ungari s-au confruntat cu situaţia în care nu au putut cumpăra produse alimentare în magazine la prețuri plafonate din cauza lipsei acestora: 56 la sută dintre ei întâlnesc în mod regulat acest fenomen, iar în cazul a 22 la sută li s-a întâmplat așa ceva, rezultă din datele unui sondaj de opinie realizat de Publicus Research la mijlocul lunii decembrie, la solicitarea ziarului ungar „Népszava”.

Femeile – care se presupune că fac cumpărături mai des – se confruntă într-o măsură mai mare cu lipsa mărfurilor cauzate de plafonarea preţurilor, decât bărbaţii: 62 la sută dintre femei şi doar 49 la sută dintre bărbaţi au spus că nu pot cumpăra în mod sistematic produse la preţuri plafonate. Toate acestea nu sunt lipsite de interes, deoarece la eliminarea plafonării preţurilor la combustibil pe 6 decembrie, şeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás, a declarat că orice plafon de preț are sens atâta timp cât nu duce la o lipsă de bunuri.

Dacă deficitul ajunge în măsura în care produsul nu poate fi asigurat familiilor, atunci plafonul de preț își pierde sensul. Cu toate acestea, în pofida faptului că aproape din momentul introducerii prețurilor plafonate magazinele limitează cantitatea de produse care poate fi achiziționată o singură dată la acest preţ, în social media apar în mod regulat încă de la începutul verii informaţii, relatări despre faptul că în magazine nu se găseşte zahăr şi ulei de gătit şi rar se găseşte şi lapte UHT 2,8 la sută grăsime.