Ungaria a fost păcălită de Rusia în privința prețului pe care ar fi trebuit să-l plătească pentru gazul importat din Rusia, a relatat cotidianul digital independent Nepszava.

În total, în octombrie, Ungaria a plătit Rusiei 1,2 miliarde euro pentru un volum de 481 milioane metri cubi de gaze

Ungaria a plătit în luna octombrie 2022 cu 8% mai mult pentru gazele rusești faţă de cât ar fi costat acestea pe piaţa europeană. Chiar dacă Moscova a promis că va vinde Budapestei la o cincime din valoarea la care se tranzacţionează în Europa, totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, a relatat publicația ungară.

Sursa citată a semnalat că, potrivit datelor Oficiului Central de Statistică ungar (KSH), în luna octombrie 2022, Ungaria a plătit gigantului rus Gazprom un preţ de 2.493 euro pentru mia de metri cubi, aceasta sumă însemnând cu 8% mai mult faţă de media preţului gazelor naturale care s-au vândut în aceeaşi lună pe piaţa de referinţă pentru Europa – TTF, care a fost de 2.305 euro/1.000 mc. În total, în octombrie, Ungaria a plătit Rusiei 1,2 miliarde euro pentru un volum de 481 milioane metri cubi de gaze.

Rusia a dat asigurări că Ungaria va putea achiziționa gaze la a cincea parte din preţul de pe pieţele europene

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care este considerat că are relații apropiate cu Moscova, a reuşit să negocieze exceptarea Ungariei de la aplicarea plafonului la preţul gazelor importate din Rusia. Acest plafon a fost adoptat în decembrie de restul partenerilor din Uniunea Europeană, alături de marile puteri din G7 şi alte ţări.

Ungaria s-a opus acestei măsuri, aceasta fiind puternica dependenţă de gazele din Rusia, de unde cumpără în proporții de 65% din ce consumă. Presa locală a reamintit că, atunci când Viktor Orban a avut o întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova, pe 1 februarie, șeful statului rus a dat asigurări că Ungaria va putea achiziționa gaze „la a cincea parte din preţul de pe pieţele europene”.

Ungaria deține mai multe contracte pe termen lung semnate cu gigantul energetic rus Gazprom, care îi furnizează gazele prin intermediul conductei Trurkish Stream. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, autorităţile de la Budapesta au semnat un acord cu Gazprom pe o durată de 15 ani care vizează livrarea a 4,5 miliarde metri cubi de gaze.