Situație critică în Ungaria. S-a aflat acum motivul pentru care turiștii maghiari din zonele rurale nu vor să meargă în Budapesta. În cele multe cazuri explicația este legată de faptul că aceștia nu-și permit prețurile din capitala Ungariei.
Prețurile punctelor de atracție şi din restaurantele din Budapesta nu sunt pe măsura portofelelor ungurilor.
Lucrurile stau așa dinaintea pandemiei și a războiului, însă acum situația s-a agravat din cauza crizei energiei, notează Daily News Hungary.
Inflația din Ungaria a atins un maxim la sfârșitul anului trecut. Aceasta a urcat până la 24,5% în decembrie 2022 în termeni anuali, evidențiind persistența presiunilor inflaționiste ridicate în economie și drumul înapoi către o creștere mai stabilă a prețurilor, potrivit unei analize făcute de Reuters în urmă cu o săptămână.
În ciuda acestui fapt, creșterea din decembrie 2022 s-a situat sub estimările analiștilor economici, iscând speranțe că vârful inflației, așteptat în trimestrul unu, ar putea fi mai jos decât se anticipase anterior.
Viktor Orban s-a lăudat cu măsuri de sprijin pentru populație
De altfel, Viktor Orban a ținut să arate anterior că a luat măsuri în sprijinul populației și că în Ungaria funcționează un sistem de protecție privind cheltuielii cu utilitățile care oferă fiecărei familii circa 450 de euro pe lună.
El a spus că din cauza sancțiunilor eronate ale UE, trebuie să fie plătite suprataxe pentru energie. Dar când prețul energiei importate a crescut de la 7 miliarde de euro la 17 miliarde de euro, a continuat șeful Guvernului de la Budapesta, s-a propus crearea unui fond de protecție a cheltuielilor generale.
„Trebuie luat de la cei pentru care inflația și creșterea prețurilor la energie au adus profituri, așadar extra-profitul companiilor energetice trebuie luat în așa fel încât să îi facă să înțeleagă că aceasta este o măsură temporară, iar ei trebuie acum să își asume aceasta pentru interesul comunității”, a explicat premierul Ungariei.
Inflația anuală în Ungaria la cel mai ridicat nivel din 1996
În plus, inflația anuală în Ungaria a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel din 1996 și al treilea cel mai ridicat din UE, potrivit Eurostat. Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a acuzat plafonarea prețurilor la combustibili și alimente pentru că a adăugat „trei-patru puncte procentuale la inflație”.
În plus față de necazurile economice ale lui Orban, recesiunea era anul trecut considerată ca fiind iminentă, PIB-ul înregistrând o contracție de 0,4% în al treilea trimestru, în timp ce moneda locală, forintul, s-a prăbușit la minime record față de euro în acest an.