Aliații premierului Viktor Orbán au încercat să-l cumpere, iar telefonul său s-a aflat pe o listă cu politicieni, activiști și jurnaliști vizați de programul spion Pegasus, conform Politico.

Acum, Zoltán Varga, unul dintre ultimii moguli ai presei din Ungaria, se confruntă cu o amenințare mult mai gravă: riscă să petreacă ani buni în spatele gratiilor. Autoritățile fiscale din Ungaria l-au desemnat pe afaceristul Varga suspect într-un dosar penal.  Mutarea Budapestei reprezintă o escaladare majoră a unei campanii de presiune care îl vizează pe Varga, un critic al premierului Orbán și al partidului său de guvernământ Fidesz. Varga susține că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate.

„Sunt complet nevinovat”, a declarat omul de afaceri pentru POLITICO, adăugând că Orbán a intensificat campania de reducere la tăcere a persoanelor incomode.

Un mesaj adresat elitei maghiare

În ultimul deceniu, guvernul lui Orbán a transformat piața media din țară, preluând controlul asupra presei de stat și concentrând sute de instituții media în mâinile entităților prietenoase cu guvernul său. Varga susține că această ultimă investigație este parte a campaniei de reducere la tăcere a vocilor care au curajul să denunțe politicile guvernului ungar. ”În esență, este un mesaj 20 la sută pentru mine și 80 la sută pentru fiecare membru al elitei maghiare”, crede Varga.

Obiectivul de a prelua controlul asupra presei independente

Deși activitatea presei în Ungaria este tot mai obstrucționată, Central Médiacsoport (Grupul Central Media) al lui Varga a reușit să continue să difuzeze o serie de publicații. Printre acestea se numără și 24.hu, un site de știri care se concentrează pe politică și are un număr mare de cititori la Budapesta. În ciuda acoperirii sale, publicitatea finanțată de stat nu poate fi găsită în publicațiile Central Media. Varga susține că lipsa publicității de stat este un rezultat direct al deciziei sale de a nu ceda în fața presiunilor guvernamentale.

”Guvernul Ungariei își continuă „obiectivul de a prelua controlul asupra presei independente”, a spus el.

Aparatul de stat este abuzat de partidul de guvernământ

Susținătorii libertății presei trag un semnal de alarmă în legătură cu ancheta în care este acuzat Varga. „Urmărim acest caz foarte, foarte îndeaproape”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului pentru Balcani al organizației Reporteri fără Frontiere. RsF susține că „aparatul de stat este abuzat de partidul de guvernământ pentru a cenzura mass-media”,  în timp ce sistemul judiciar „nu este suficient de independent în Ungaria”.

Budapesta pare să urmeze ruta turcească și rusă

Szalai este îngrijorat că Varga a fost vizat de programul spion Pegasus și că problema nu a fost suficient investigată sau justificată. Varga consideră că situația  în care se află el arată că Ungaria se mișcă într-o direcție mai autoritară. Budapesta, afirmă el pare să urmeze „ruta turcească și rusă”. „În principiu”, a spus Varga, „mass-media independentă deranjează statul maghiar”.