Cutremur total în Ungaria! Lovitură imensă pentru unguri. Situație fără precedent lângă România

Ungaria

Sursă: Dreamstime

Salariile reale din Ungaria au scăzut, pe fondul inflației vertiginoase. În ciuda unei creșteri cu 16,1% a salariilor medii brute, presiunile inflaționiste au determinat o scădere a salariilor reale, timp de cinci luni consecutiv.

Scăderea puterii de cumpărare în Ungaria va continua, probabil, până în a doua jumătate a anului, arată un raport publicat de experții ING pe site-ul băncii.

Salariile brute au crescut cu 16,1%, în timp ce salariile nete au crescut cu 16,0%

Oficiul Central de Statistică al Ungariei (HCSO) a publicat cele mai recente date privind salariile. Acestea arată că creșterea salariului real a fost negativă pentru ultimele cinci luni consecutiv, inclusiv până în ianuarie.

Pe baza datelor HSCO, salariile brute au crescut cu 16,1%, în timp ce salariile nete au crescut cu 16,0%. Venitul brut mediu obișnuit (ajustat pentru plăți nerecurente) arată o ieșire mai semnificativă a salariilor, deoarece cifra-cheie a scăzut, de la 18,4% la sfârșitul anului trecut, la 17,3% în ianuarie, scriu cei de la ING.

Companiile au ajustat salariile mai mici, pe fondul inflației ridicate

Oricât de pozitive par aceste cifre, afirmă analiștii ING, puterea de cumpărare a scăzut, salariile reale scăzând cu 7,6%, deoarece inflația (care a atins 25,7% în ianuarie) a continuat să slăbească puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Ianuarie este a cincea lună consecutiv în care creșterea salariului real a fost negativă, iar această tendință va continua cel puțin până la sfârșitul acestei veri, susține raportul. În sectorul privat, creșterea veniturilor brute (inclusiv bonusurile) a fost mai moderată în ianuarie, salariile medii din acest sector crescând cu 17,0%.

Având în vedere că veniturile medii au crescut dinamic, cu 18,9%, acest lucru indică faptul că, în general, companiile au ajustat principal salariile mai mici, pe fondul inflației ridicate, care a atins apogeul în ianuarie. În schimb, veniturile brute din sectorul public au încetinit, la 13,6%.

Puterea de cumpărare va continua să scadă

În ciuda acestei creșteri ridicate a salariilor, ne așteptăm, în continuare, ca puterea de cumpărare a consumatorilor să scadă, deoarece inflația pe tot parcursul anului va fi între 18,5-19,0%, afirmă experții ING.

În acest context, se poate spune că piața muncii, care rămâne oarecum stabilă, prezintă un risc pozitiv pentru inflație. Cel mai probabil, afirmă aceștia, urmează o revenire a creșterii salariilor reale, în a doua jumătate a acestui an, când ritmul de creștere va depăși din nou rata inflației.

În același timp, economia va ieși din recesiunea tehnică actuală, iar cererea de forță de muncă ar putea crește din nou.

Cea mai mare provocare pentru Banca Națională a Ungariei

Din acest motiv, susțin experții ING, cea mai mare provocare pentru Banca Națională a Ungariei nu va fi reducerea inflației la o singură cifră, ci atingerea țintei de inflație de 3% în 2024, în ciuda presiunilor inflaționiste care se profilează pe piața muncii. În continuare, există un risc major ca inflația să rămână la niveluri ridicate, subliniază raportul.

La începutul lunii martie, premierul ungar Viktor Orban a declarat măsurile Băncii Naționale a Ungariei au fost prea rapide și drastice, întrucât inflația a atins vârful, iar creșterea prețurilor a fost determinată de costurile energiei și de sancțiunile impuse Rusiei.

Orban a declarat că a văzut semne de îmbunătățire a tendințelor inflației, după ce datele de la începutul lunii au arătat că creșterea prețurilor a scăzut marginal, la 25,4%, în februarie.

„Coordonarea politicilor monetare și fiscale este în curs și se va întâmpla în cele din urmă, altfel caii o iau la fugă, iar antrenorul se prăbușește într-un șanț”, a declarat Orban la un forum economic.