Ungurii vin în România să se aprovizioneze. Alimentele sunt mult mai ieftine
Inflația în Ungaria este destul de crescută, motiv pentru care ungurii trec granița la noi în țară cu scopul de a face cumpărături. Acest lucru se întâmplă și în prag de sărbători, iar cele mai căutate produse sunt carnea, uleiul sau zahărul.
Zeci de cetățeni maghiari vin în România pentru a se aproviziona, în contextul în care, în urmă cu câțiva ani, situația era fix invers.
Un bărbat venit la cumpărături în Oradea spune că săptămâna trece granița pentru a se aproviziona, subliniind că în Ungaria carnea de porc este 2.400 de forinți, iar la noi în țară plătește cu 1.000 mai puțin.
„Îmi fac cumpărăturile săptămânal în România. Pentru că totul este mai ieftin. Carnea de porc, de exemplu, la noi este de 2.400 de forinţi, aici, o mie. E la jumătate de preţ. Orezul, de exemplu, este la jumătate de preţ. 700 de forinţi în comparaţie cu 1400”, a declarat bărbatul respectiv, potrivit Antena 3.
Carnea nu este singurul aliment mai ieftin în România decât în Ungaria
Sursa anterior menționată spune că printre produsele care se găsesc mai ieftin la noi în țară față de Ungaria se numără produsele de bază precum zahăr, ulei sau ouă.
Maghiarii trec granița să le cumpere de la noi deoarece nu de puține ori există situația în care rafturile supermarketurilor din Ungaria rămân goale din cauza plafonării prețurilor la anumite produse.
Ungaria trebuie să evite recesiunea în 2023
Ungaria trebuie să evite recesiunea anul viitor și să reducă inflația la o singură cifră până la sfârșitul anului 2023, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, adăugând că inflația în creștere a pus o „presiune uriașă” asupra guvernatorului băncii centrale.
Liderul naționalist al Ungariei se confruntă cu cea mai mare provocare de la venirea sa la putere în 2010, în condițiile în care economia încetinește, ratele dobânzilor băncii centrale sunt cele mai ridicate din Uniunea Europeană, iar inflația anuală ar trebui să crească la 26%-27% în următoarele luni.
O factură energetică în creștere, care a sărit la 17 miliarde de euro (18 miliarde de dolari) în 2022, pune presiune asupra finanțelor țării.
Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, este un aliat al lui Orban, dar, la începutul acestei luni, el a criticat plafoanele de preț impuse de guvern pentru carburanți, alimente de bază și credite ipotecare, afirmând că acestea au sporit presiunile inflaționiste, deoarece limitele i-au determinat pe retaileri să majoreze prețurile altor produse, ale căror prețuri nu au fost plafonate.