Repercusiunile dramatice ale exploziei preţurilor gazului şi electricităţii în Ungaria sunt descrise detaliat într-un articol de pe portalul Telex, care constată: „Criza energiei paralizează jumătate din ţară”. Astfel, teatrele din Szolnok, Eger, Sopron şi Bekzscsaba „vor rămâne cu porţile închise toată iarna”, ca şi teatrul Erkel din Budapesta, „închis de la începutul lui noiembrie”., a relatat publicația Courrier International.
Explozia preţurilor energiei duce şi la „închiderea a 366 de agenţii poştale”
Multe municipalităţi rezervă aceeaşi soartă muzeelor „inclusiv în oraşele prospere Tatabanya şi Sopron”. Oraşele şi regiunile „nu menţin adesea decât o bibliotecă în funcţiune, ca cea din Bekescsaba, care nu deschide decât două sâmbete pe lună” şi ale cărei „filiale locale sunt închise toate”.
Şcolile au „suprimat” vacanţa de Ziua Tuturor Sfinţilor, au „lungit” concediile de Crăciun şi „au scăzut încălzirea pentru a economisi”, în vreme ce instituţiile au fost închise şi regrupate într-o singură clădire la Veszprem şi Kecskemet”. Universităţile vor organiza parţialele din decembrie online sau în licee”. Explozia preţurilor energiei duce şi la „închiderea a 366 de agenţii poştale” şi 10% din kormanyabla” (loc unde îţi rezolvi formalităţile administrative) şi a „64 din cele 141 de piscine publice din teritoriu”, enumeră Telex.
Ceva nemaivăzut, în afară de perioada pandemiei
La Szeged, băile termale Anna „nu se vor redeschide decât la primăvară” şi reputatele terme trogloditice de la Miskolctapolca au fost „salvate de la închidere de antreprenori locali din sectorul turismului”. Fotbalul nu este scutit. Stadionul din Budapesta Honved se închide în sezonul rece, ca şi cele ale cluburilor din Debrecen şi Szekesfehervar, „încălzite cât să nu îngheţe canalizarea”. În sfârşit, mitica patiserie Hauer din Budapesta, foarte apreciatul hotel Lover din Sopron şi Danubius Hungaria, cel mai mare hotel din ţară, „şi-au încetat provizoriu activitatea” din cauza situaţiei energetice.
„De la introducerea gazului şi electricităţii, niciodată atâtea instituţii nu s-au închis în acelaşi timp în Ungaria, cu excepţia pandemiei de Covid-19″, comentează Telex. Dacă această tendinţă afectează mai dur provincia decât Budapesta”, mulţi întreprinzători „şi-au închis afacerea de-a binelea” şi „este foarte posibil că o parte a clădirilor publice nu se vor redeschide din cauza recesiunii care se anunţă”, afirmă site-ul.