Ungaria critică decizia Comisiei Europene de a exclude mai multe universități ungare dintr-un program foarte important. Budapesta este pregătită să ducă acest caz la Curtea Europeană de Justiție.
Guvernul de la Budapesta a spus despre decizia Comisiei Europene de a tăia accesul unor universități ungare la programul de burse Erasmus că este „inacceptabilă”, subliniind că Ungaria a făcut modificările cerute de către Uniunea Europeană.
În luna decembrie, Comisia Europeană a anunțat că va suspenda acordarea a 22 miliarde de euro din fonduri de coeziune pentru Ungaria până când Budapesta va îndeplini toate condiţiile legate de independenţa justiţiei, libertăţi academice, drepturi LGBT şi sistemul de azil.
Ungaria critică vehement decizia Comisiei Europene
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergley Gulyas, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că această decizie, care afectează instituții conduse de așa-numite „fundaţii publice”, că este absolut nejustificată, în condițiile în care Ungaria a îndeplinit toate condițiile pretinse de Bruxelles.
„Ceea ce se întâmplă cu privire la Erasmus, din partea Comisiei împotriva Ungariei, este inacceptabil”, a spus acesta, potrivit Reuters și MTI.
Potrivit Comisiei Europene, Ungaria nu și-a modificat practica de a numi politicieni apropiați guvernului în consiliile a 21 de instituții de învățământ superior.
Gulyas a mai adăugat că Budapesta speră că „aceasta este doar o neînţelegere şi că problema poate fi rezolvată rapid”, și a precizat că Tibor Navracsics, ministrul pentru Fonduri Europene, va discuta săptămâna viitoare cu Comisia Europeană.
Seful de cabinet al premierului Viktor Orban a mai precizat că Ungaria ar fi acceptat o cerere a Comisiei de a nu avea politicieni sau primari în activitate în conducerile fundaţiilor, însă nu a existat niciodată o astfel de cerere.
Acesta a spus că, în cazul în care problema nu se va rezolva prin negocieri, Ungaria va finanța ea însăși bursele pentru Erasmus în anul 2024.
În cel mai rău caz însă, Budapesta este dispusă să aducă acest caz în fața Curții Europene de Justiție.
21 de universități ungare au fost excluse din programul de burse Erasmus
Anul trecut, Bruxelles-ul a trimis o scrisoare guvernului de la Budapesta, în care îl informează că, din 15 decembrie, Ungaria a fost exclusă din programul de burse pentru studenți. Trebuie spus că în 2021 au beneficiat de acest program peste 16.000 de studenți și profesori maghiari. Totodată, el a permis sosirea în țară a peste 6.000 de persoane, conform datelor prevenite chiar de la Comisia Europeană.
Pentru tineri, programul de schimburi de studenți și studii în străinătate Erasmus este unul din cele mai mari beneficii ale Europei. Programul datează deja din 1987. A început cu 3.000 de studenți în 1987, ca două decenii mai târziu să depășească deja 150.000 de studenți pe an.
Cu totul, în cele aproape trei decenii de când există, numărul celor care au beneficiat de bursele Erasmus a depășit patru milioane!