Reacția lui Verhofstadt vine în urma unui articol publicat de ”Politico”, intitulat „Viktor Orban bagă bețe-n roate aderării Suediei și Finlandei la NATO”, scrie DailyNewsHungary.

Să fie lăsat fără drept de vot!

Deși titlul vorbește de la sine, în subtitlu se spune că „Parlamentul ungar se pregătește să lanseze o dezbatere cu privire la cererea țărilor nordice de a adera la alianța militară”.

Europarlamentarul belgian a reacționat, furios, pe Twitter: ”Cât timp vom mai tolera blocajele pe care le pune Orbán în UE, NATO și nu numai? Să-l lăsăm fără drepturile de vot, așa cum este prevăzut în tratate!”

Parlamentul ungar a amânat din nou, până la sfârşitul lunii martie, dezbaterea şi votul asupra ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

La nivel declarativ, premierul Orban, al cărui partid, Fidesz, deține majoritatea în parlament, susține aderarea celor două țări, pe care le acuză însă că răspândesc „minciuni sfruntate” despre Ungaria. Așa cum se știe, Turcia și Ungaria sunt ultimele state NATO care nu au ratificat aderarea celor două țări nordice.

Ungaria, perturbatoarea Europei

Potrivit articolului din Politico care l-a înfuriat pe europarlamentarul belgian, Ungaria și-a câștigat reputația de perturbatoare a Europei. Autorul textului susține că această reputație este întărită mai mult de incapacitatea Ungariei de a decide cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Conform Politico, dacă Turcia refuză în prezent să ratifice aderarea celor două state la NATO, susținând „că guvernul de la Stockholm găzduiește militanți kurzi”, în Ungaria este așteptată parlamentului Parlamentului, dar, de fapt, și Ankara și Budapesta încearcă să amâne cât mai mult un vot final.

În urma negocierilor cu guvernul turc, Suedia şi Finlanda au semnat cu acesta un memorandum prin care se angajează că vor considera PKK organizaţie teroristă. Aceste două ţări s-au angajat și să nu susţină diferitele grupări adversare ale Ankarei, printre care mişcarea armată kurdă YPG din Siria.

Premierul ungar susține că nu se opune aderării celor două țari

Între timp, premierul ungar continuă să susțină că nu se opune aderării celor două țari, dar că există în partidul său deputaţi care, în urma acuzațiilor care se aduc Ungariei, atât de Suedia cât și de Finlanda, nu sunt de acord cu primirea lor în alianță.

Un oficial din Suedia a confirmat deja, potrivit Reuters, că o delegaţie a deputaţilor maghiari va efectua o vizită în Suedia, pe 7 martie, pentru discuţii privind aderarea acestei ţări la NATO. Delegaţia va fi condusă de vicepreşedintele parlamentului ungar Csaba Hende şi se va întâlni, printre alţii, cu preşedintele parlamentului suedez, Andreas Norlen.