Tot mai mulți unguri trec granița de vest a României pentru a lucra în țara noastră sau pentru a-și face cumpărăturile sau alimenta cu combustibil. Iar județele Arad și Bihor, acolo unde s-au dezvoltat numeroase parcuri industriale, îi atrag cel mai mult.

Ungurii sunt atrași de salarii și condiții de muncă

„Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor. Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor”, a declarat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor, potrivit stirileprotv.ro.

Cazurile sunt multe, cum este și cel al Dorei Szekey care locuiește la 10 kilometri de graniță și împreună cu soțul ei s-au angajat în România unde câștigă acum mult mai bine.

„Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, fac zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”, a mărturisit o Dora, care lucrează acum la o fabrică din Oradea.

Managerul fabricii spune că motivele pentru care ungurii aleg România sunt diverse, printre acestea enumerând distanța, salariile și condițiile de muncă mai bune.

„Motivele ar fi: distanța, ajung foarte repede, al doilea ar fi salarizarea bună, condițiile foarte bune de lucru. Mi-au confirmat că o să mai aducă. Îi luăm cu dragă inimă, sunt foarte conștiincioși”, a declarat Valeriu Trip, managerul unei fabrici din Oradea, pentru sursa citată.

Cumpără făină produsă în Ungaria din România

De asemenea, având în vedere că în vestul țării se vorbește foarte mult maghiara, ei nici nu au o problemă să se adapteze rapid. Chiar și pentru cumpărături, cei din Ungaria preferă să treacă mai bine granița și să achiziționeze tot ce le trebuie din magazinele de aici.

Mulți care vin să cumpere în weekend din România se plâng că nu ar găsi anumite produse în Ungaria, cum este zahărul sau făina. Culmea este că ajung să cumpere din țara noastră făină produsă în Ungaria.

„Foarte des umblă, în fiecare zi avem. Zic că au o criză. Criză de zahar, nu primesc nici făină. Cumpără făină care este de la ei. O cumpără de la noi”, mărturisește o vânzătoare a unui magazin din România.