Premierul ungar Viktor Orban are de înfruntat o situație dificilă după ce noi proteste au izbucnit la Budapesta. Mii de oameni au ieșit în stradă în capitala ungară cerând guvernului soluții și salarii mai mari.
Mii de cadre didactice, elevi şi părinţi au protestat sâmbătă în capitala ungară în solidaritate cu profesori concediaţi de la şcoli din Budapesta după ce au participat la manifestaţie considerată ilegală de autorităţi.
„Este război psihologic, dar nu suntem în război, sunt profesor”
Profesorii au cerut salarii mai mari şi soluţii pentru criza de cadre didactice, precum şi dreptul la grevă, restricţionat de guvernul premierului Viktor Orban după un astfel de protest al profesorilor pe plan naţional ce a avut loc în luna ianuarie.
Mai mulţi profesori de la trei gimnazii din Budapesta au fost demişi miercuri pentru că au luat parte la demonstraţii şi nu s-au prezentat la cursuri.
Participanţii la protestul de sâmbătă au arborat pancarte cu mesaje ca „Jos mâinile de pe profesorii noştri” şi „Ruşine, Orban”, iar mai mulţi elevi au organizat un pichet de o săptămână la Ministerul de Interne, responsabil şi de educaţie.
„Este război psihologic, dar nu suntem în război, sunt profesor”, a spus Maria Nemes, profesoară de engleză în vârstă de 50 de ani, concediată săptămâna aceasta de la Liceul Karinthy Frigyes şi care, după aproape 20 de ani la catedră, câştigă circa 600 de euro pe lună, după cum transmite Reuters.
Viktor Orban, în fața unei mari provocări
Premierul ungar Viktor Orban se confruntă cu o provocare din ce în ce mai mare, deoarece inflația depășește 20%, în timp ce guvernul său este încă blocat în discuții cu Uniunea Europeană cu privire la finanțarea înghețată pe fondul unei dispute privind statul de drept.
Guvernul de la Budapesta a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va plăti fondurile de redresare ale UE, majorările salariale urmând să fie acordate pe o perioadă de 3 ani.
Ministerul ungar de Interne a declarat miercuri pentru agenția de știri de stat MTI că profesorii concediați au comis o încălcare gravă a obligațiilor lor de funcționari publici, iar măsura a servit interesele elevilor.
„Acești profesori au fost aleși la întâmplare, nu poți vedea logica cu adevărat de ce acei opt profesori … acesta este un mijloc de intimidare”, a declarat Anna Strbka, una dintre studentele care au organizat protestul la minister.