Ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană, Vsevolod Cecenţov, a declarat că Ungaria nu va putea folosi în mod constant dreptul de veto în deciziile comune ale țărilor membre, mai ales în privința Kievul.
„Ungaria, la fel ca toate statele membre UE, încearcă să-și protejeze interesele. Dar destul de des încearcă să facă acest lucru în detrimentul altora, inclusiv al Ucrainei, iar Ucraina devine ostatică a acestor situații dificile din interiorul UE.
Prin urmare, aceştia (reprezentanţii ungari-n.red) pot încerca să blocheze orice. Dar oare au posibilitatea să facă asta? Întotdeauna este un echilibru. Dacă treci anumite linii roșii, nu mai ești băgat în seamă și te trezeşti izolat”, a explicat reprezentantul Ucrainei la UE.
Ungaria face presiuni pentru a bloca ajutorul militar al UE pentru Ucraina
Declarațiile oficialului ucrainean au fost făcute în contextul în care, zilele trecute, au apărut informații potrivit cărora Ungaria face presiuni pentru a bloca acordarea de către UE a 500 de milioane de euro ca sprijin militar pentru Ucraina.
Mai mult, oficialul susține că Ungaria va avea nevoie de argumente raţionale pentru a bloca sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.
„Au existat deja încercări ale Ungariei de a ridica un semn de întrebare cu privire la extinderea sancțiunilor împotriva unui grup de oameni, oligarhi ruși. Această încercare a eșuat. Desigur, trebuie luată o decizie, dar asta indică faptul că Ungaria nu are argumente reale care să explice de ce se opune continuării unor astfel de sancțiuni. Argumentul ‘nu vreau’ nu funcționează așa în UE” , a mai spus Vsevolod Cecenţov.
Intenția Ungariei este „sortită eșecului”
Totodată, ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană a ținut să sublinieze că un stat trebuie să demonstreze de ce o decizie este importantă nu doar pentru ţară, ci pentru întreaga UE, să o argumenteze și să obțină o majoritate.
„Cred că acest lucru (intenţia Ungariei de a bloca sancţiunilor UE-n.red) este sortit eșecului”, a mai declarat ambasadorul Ucrainei la UE.
Este important de precizat că Ungaria a criticat de multe ori sancțiunile UE împotriva Rusiei. Mai mult, Budapesta și-a folosit dreptul de veto pentru a elimina anumite prevederi din pachetele de sancţiuni votate inclusiv de Ungaria.