Cutremur total în Ungaria! Vestea cumplită venită de la vârful UE: I-au exclus pe loc

Ungaria

Sursa: Dreamstime

Este stare de tensiune maximă pentru Ungaria după ce la Bruxelles s-a luat o decizie fără precedent. Din cauza subminării statului de drept, mai ales pentru necombaterea corupției, Guvernul condus de Viktor Orban a fost sancționat drastic.

Cutremur major pentru Viktor Orban! Ungaria a fost exclusă din Programul Erasmus pentru încălcarea statului de drept.

Mai exact, Uniunea Europeană a decis să sancționeze Ungaria prin suspendarea transmiterii a 55% din fondurile structurale care îi corespund, din pricina subminării statului de drept, mai ales pentru necombaterea corupției.

Decizia lovește puternic în Guvernul lui Viktor Orbán, care nu va primi aproximativ 6,3 miliarde de euro.

Suspendarea programului Erasmus+ este un punct inclus în această sancțiune. Măsura afectează 21 de universități maghiare.

Ungaria, exclusă din programul de burse pentru studenți

Bruxelles-ul a trimis o scrisoare guvernului de la Budapesta, în care îl informează că, din 15 decembrie, Ungaria a fost exclusă din programul de burse pentru studenți. Trebuie spus că în 2021 au beneficiat de acest program peste 16.000 de studenți și profesori maghiari. Totodată, el a permis sosirea în țară a peste 6.000 de persoane, conform datelor prevenite chiar de la Comisia Europeană.

Pentru tineri, programul de schimburi de studenți și studii în străinătate Erasmus este unul din cele mai mari beneficii ale Europei. Programul datează deja din 1987. A început cu 3.000 de studenți în 1987, ca două decenii mai târziu să depășească deja 150.000 de studenți pe an.

Cu totul, în cele aproape trei decenii de când există, numărul celor care au beneficiat de bursele Erasmus a depășit patru milioane!

Acuzațiile aduse Ungariei de la Bruxelles

Tinerii studiază un minimum de trei luni, sau efectuează un stagiu de minimum două luni, într-o universitate din altă țară a Uniunii Europene, unde înscrierea e plătită prin respectivul program, cum sunt și cheltuielile de cazare. Stagiile și perioada de studiu în străinătate sunt recunoscute de universitatea de origine. Studenții cu un handicap fizic pot primi o bursă suplimentară.

De-a lungul timpului, au existat tensiuni majore între Bruxelles și Budapesta. Principala temă asupra căreia a insistat UE a fost statul de drept.

Comisia Europeană a acuzat Ungaria de deficienţe în funcționarea independentă a justiției, corupția, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenței presei, contestarea întâietății dreptului UE asupra celui național, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT și ale migraților, iar mai recent și blocarea de către Budapesta a unui ajutor financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

De altfel, la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a anunțat că va reține toate cele 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene pentru Ungaria până când guvernul de la Budapesta va îndeplini condițiile legate de independența sistemului judiciar, libertățile academice, drepturile LGBTQI și sistemul de azil.