Cancelarul Olaf Scholz afirmase că Berlinul cere Ucrainei să nu utilizeze armament primit din Germania în atacuri comise pe teritoriul Rusiei.
,,Armamentul furnizat de Germania regimului de la Kiev este folosit deja pe teritoriul Rusiei”
Dmitri Peskov atenționează că Germania nu poate verifica ce armament folosesc ucrainenii pe front.
„În primul rând, Germania nu are cum să verifice acest lucru. În al doilea rând, armamentul furnizat de Germania regimului de la Kiev este folosit deja pe teritoriul Rusiei, întrucât Donbas este regiune rusă.
Observăm o implicare tot mai mare, indirectă şi directă, a Germaniei în conflict”, a declarat marţi Dmitri Peskov, citat de site-ul german BR.de.
Rusia a anexat unilateral regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie în septembrie 2022, dar acţiunea nu este recunoscută la nivel internaţional. De asemenea, Rusia a anexat unilateral regiunea ucraineană Crimeea în 2014, o decizia condamnată ferm de Occident.
În urmă cu câteva zile, ambasadorul Ucrainei în Germania a cerut noi livrări de arme către Kiev
„În primul rând, sunt necesare sisteme antiaeriene, precum IRIS-T, Patriot și Gepard”. În plus, Kievul are nevoie urgent de mai multe vehicule blindate, tancuri și sisteme de artilerie, precum și muniție cu rază lungă de acțiune, a adăugat Oleksei Makeev.
Securitatea Europei depinde de viteza și volumul livrărilor de ajutoare militare, a subliniat ambasadorul ucrainean. „Înfrângerea Rusiei este o garanție a vieții normale în Europa”, a adăugat diplomatul.
În același timp, Makeev a mulțumit Berlinului pentru livrările anterioare, subliniind abordarea „strategică și pe termen lung” a Germaniei împreună cu partenerii NATO. Prin „acest proces neîntrerupt, trebuie să obținem succesul pe front”, a spus ambasadorul ucrainean.
Noile sisteme de apărare antiaeriană pe care Ucraina le-a solicitat sunt necesare nu doar pentru protecția împotriva atacurilor cu rachete de croazieră, ci și pentru a sprijini preconizata contraofensivă a forțelor Kievului, în sensul de a neutraliza avioanele rusești care vor lovi trupele ucrainene de la sol.
Reamintim că rușii au reluat după o pauză de mai multe săptămâni atacurile masive cu rachete de croazieră asupra Ucrainei, lansând vineri cel puțin 20 de rachete, care au solicitat apărarea antiaeriană dispusă în adâncimea teritoriului ucrainean.
Rusia a reușit să aducă pe frontul din Ucraina chiar mai mulți militari decât avea la începutul invaziei. Cu toate acestea, nivelul lor de pregătire este inferior primelor contingente care au atacat Ucraina cu mai bine de un an în urmă.