Așadar, Maia Sandu a transmis că deține probe care arată că Rusia încearcă să submineze și să răstoarne guvernarea, astfel încât să obțină o conducere prorusă la Chișinău.
Maia Sandu subliniază că Republica Moldova are o guvernare independentă
„Încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. E clar că Federația Rusă încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, așa încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face, de exemplu, în cazul Belarusului.
Și ați văzut declarațiile de curând ale autorităților de la Kremlin, precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului. Iată exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă, aleasă de cetățeni”, a declarat Maia Sandu la un post de radio moldovean.
Maia Sandu spune că rezistența Ucrainei a eliminat riscul unei agresiuni militare împotriva Republicii Moldova
De asemenea, președintele din Republica Moldova a spus că rezistența Ucrainei a eliminat riscul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova.
„Astăzi nu există riscul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova datorită rezistenței Ucrainei. Ucraina este astăzi scutul nostru, ne protejează de o eventuală agresiune. În același timp, ne confruntăm cu atacuri hibride”, a completat Maia Sandu.
Liderul de la Chișinău a subliniat că moldovenii nu sunt supușii Rusiei
Mai apoi, aceasta a subliniat că moldovenii nu sunt supușii Rusiei și nu vor face ceea ce le cere Moscova.
„Avem anumite elemente investigate și probate de către procuratură, o să vedem când procuratura o să meargă în instanța de judecată pe aceste cazuri. (…) Eu cred că puterea este curajoasă, pentru că este pentru prima dată când la nivelul conducerii țării se vorbește cu text deschis și direct despre adevăratele intenții ale Federației Ruse.
Noi le spunem celor de la Kremlin că moldovenii nu sunt supușii lor și nu vor face ceea ce le cere Moscova, indiferent câte amenințări vor transmite ei în partea noastră, noi decidem, cetățenii Republicii Moldova decid. Republica Moldova este o țară mică, dar oamenii acestei țări sunt oameni demni și, da, e adevărat că noi trecem prin acest proces de consolidare a instituțiilor, de curățare, în primul rând a instituțiilor de tot felul de elemente care lucrează pentru Federația Rusă sau pentru grupări corupte și, în același timp, ne protejăm.
Deci, noi facem și reforme, și oferim și niște rezultate, chiar dacă ele nu sunt încă întotdeauna suficient de bune, pentru că, repet, anumite instituții se reformează mai repede, alte instituții încearcă să opună rezistență, dar noi o să insistăm. Dacă vorbim despre reforma justiției și sunt sigură că o să aveți și aici întrebări, avem sprijinul total al cetățenilor pentru reforma justiției și avem sprijinul total al Uniunii Europene, inclusiv ieri a fost reiterat acest mesaj de către președintele Consiliului European”, a conchis Maia Sandu.