Cutremur total la granița cu România! Anunțul a venit chiar de la ministrul Apărării

vasile dincu

SURSA: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Este pericol major în Marea Neagră! Informația momentului a fost dată de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. El a susținut că există date legate de existența unor câmpuri de mine, iar pentru aceasta a apărut și o îngrijorare internațională.

Vasile Dîncu: Marea Neagră este blocată

Alertă pentru România. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că în Marea Neagră este ”un relativ calm”. El a avertizat asupra unor informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine, arătând că Italia a intervenit într-o primă fază la o operaţiune de deminare. El a mai spus, la Digi24, că sunt în jur de 14 vane de război în Marea Neagră.

„În Marea Neagră, în acest moment există un relativ calm, chiar dacă o serie de bombardamente la sol au fost făcute și de pe navele care se află în Marea Neagră, în jur de 14 nave există în acest moment în Marea Neagră. Sigur că blochează prin aceasta – și sunt destul de sistematici în a bloca – chiar și unele incursiuni comerciale, ca să spunem. Acolo sunt blocate porturile ucrainiene oricum și se preconizează, într-adevăr, există informații că s-ar organiza în aceste momente nişte formațiuni de luptă navale, prin care să se exercite bombardamente din această zonă pe teritoriul regiunilor în care au loc acțiuni militare”, a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, despre existența unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului

Potrivit acestuia, în acest moment, marea este blocată. El a mai spus că există și informații legate de existența unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului.

„Sigur că există și o îngrijorare în acest moment internațională legată de această chestiune. Se discută deja la ultimele întâlniri, la ultima întâlnire legată de Comitetul de afaceri externe, unde au participat și miniștrii apărării săptămâna trecută. S-a vorbit deja despre operațiuni, nu numai deminarea Mării Negre, unde, într-un fel sau altul, România, Turcia sau Bulgaria eram /…/ Am fost sprjiniţi în acea primă fază și de o navă din Italia. Am vorbit eu cu ministrul italian al apărării, care era în România în acel moment”, a precizat ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, acum se pune problema și a deminării terenurilor din zona Ucrainei, din zona agricolă de exemplu, ca să se poate lucra acolo, și deja se discută despre misiuni internaționale în a încerca pentru deminare.

„Însă, pe de altă parte, este și aceasta o intervenție, ar putea să fie o intervenție pe teritoriul Ucrainei, și atunci să fie taxată de participarea altor naţiuni”, a spus Vasile Dîncu.

Se încearcă eventual o soluție negociată cu partea rusă

Potrivit ministrului, se încearcă găsirea unei soluții, eventual o soluție negociată cu partea rusă, pentru ca să se poată ajunge la cât de cât o normalitate în acest sens.

„Pentru zona deminării din Marea Neagră, sigur că în primul rând vom acționa și suntem cei care suntem riverani, pentru că statutul Mării Negre este legat mai degrabă de cei care sunt riverani. Se accentuează în Marea Neagră, în zona dintre noi și Ucraina, se accentuează aglomerări de vase comerciale, care caută să aducă în Ucraina mărfuri sau să preia exportul de grâne din depozitele lor, pentru că au nevoie de un export rapid în aceste momente, nu numai pentru a-şi asigura o parte din venituri prognozate pentru PIB-ul lor, dar, pe de altă parte, este, sigur, şi nevoie de a elibera toate silozurile pe care le au pentru depozitare, pentru că o să vină în scurt timp și recolta din anul acesta și atunci este o problemă. Se discută internațional asupra acestui aspect. Există posibilitatea ca unele țări care au nave specializate în chestiunea asta, Canada sau alte țări să vină să încerce să sprijine”, a mai spus Vasile Dîncu.