Autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul în 2022, imediat după ce Rusia a declanșat invazia militară rusă împotriva Ucrainei, să arunce în aer pista de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru ca obiectivul strategic să nu fie preluat de armata lui Putin, relatează presa din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute miercuri seară, pe 22 februarie, de către ministrul de Externe Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Instituțiiile de la Chișinău erau pregătite pentru diferite riscuri

Potrivit șefului diplomație moldovene, după 24 februarie 2022 avansul armatei ruse în Ucraina „a fost fenomenal”, iar situația a devenit mai dificilă în momentul în care circulau diferite hărți, potrivit cărora că „Rusia va ajunge foarte repede la granița Republicii Moldova”.

„Și înainte de război, instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveste aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, a explicat Nicu Popescu.

Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu, zilele trecute, că planul Rusiei este de a înlătura conducerea pro-europeană a Moldovei, iar pentru asta Moscova și-ar dori să preia controlul Aeroportului din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente cu scopul de a deschide un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Nicu Popescu: Chișinăul e pregătit pentru întreg spectrul de amenințări din partea Rusiei

Republica Moldova este pregătită pentru „întreg spectrul de ameninţări”, a afirmat, miercuri, 22 februarie, ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu într-un interviu acordat pentru Reuters, în contextul temerilor că Rusia şi-ar putea infensifica eforturile de a destabiliza mica ţară deja afectată de războiul din Ucraina, relatează aceeași sursă.

Tensiunile dintre Rusia şi Republica Moldova au crescut în ultimele luni după ce mai multe rachete ruseşti îndreptate spre Ucraina au survolat spaţiul aerian al țării, iar autorităţile de la Chişinău au acuzat Rusia că alimentează protestele antiguvernamentale, fapt pe care Moscova îl neagă.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat săptămâna trecută Moscova că plănuieşte o lovitură de stat pentru a răsturna guvernarea pro-europeană de la Chișinău, în timp ce secretarul de presă al Kremlinului a spus luni că relaţiile dintre cele două ţări sunt „foarte tensionate”.