Rusia se pregătește să destabilizeze Republica Moldova

Yahoo News, în colaborare cu alte instituţii media din Europa (Delfi din Estonia, ziarul suedez Expressen, Dossier Center, grup de investigaţie cu sediul la Londra, Kyiv Independent, RISE Moldova, Frontstory, VSquare, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR) şi Norddeutscher Rundfunk), a obţinut un document de strategie internă de la Administraţia Prezidenţială din Rusia, care dezvăluie planul strategic al lui Vladimir Putin prin care vor fi promovate interesele Rusiei în Republica Moldova, astfel încât, până în 2030, Republica Moldova să se afle sub tutela Guvernului de la Moscova.

Documentul este intitulat „Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova” și provine de la Direcţia pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului, instituție care a elaborat o strategie similară pentru a anexa Belarusul. Strategia a fost concepută în toamna anului 2021 şi la ea şi-au adus contribuţia Statul Major General al Armatei din Rusia, Serviciul Federal de Securitate, Serviciul de Informații Externe și Directoratul Principal de Spionaj din Rusia.

Ce strategie va aplica Vladimir Putin în Republica Moldova?

Potrivit sursei citate anterior, ambiţiile geopolitice ale lui Vladimir Putin pentru Republica Moldova merg dincolo de simplele proteste organizate pentru destabilizarea Guvernului de la Chișinău. Strategia Rusiei pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi (în primul rând Statele Unite, ţările Uniunii Europene, Turcia şi Ucraina) de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influenţa NATO şi de a slăbi poziţiile Federaţiei Ruse”.

Guvernul de la Moscova îşi propune să obţină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia şi la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă și să neutralizeze orice acţiune a Guvernului de la Chișinău de a expulza prezenţa militară rusă din Transnistria.

Planul pentru Republica Moldova, elaborat în paralel cu planul pentru Belarus, este împărţit în trei capitole diferite: sectorul politic, sectorul militar şi de apărare, sectorul umanitar, sectorul comercial și sectorul economic. În fiecare dintre aceste capitole sunt enumerate reperele specifice pe care Rusia ar dori să le atingă pe termen scurt, pe termen mediu (până în 2025) şi pe termen lung (până în 2030). Până în acel an-ţintă final, ar trebui încheiată „crearea unor grupuri de influenţă pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice şi economice moldoveneşti”.

Prim-ministrul Republicii Moldova știe ce planuri are Vladimir Putin

Prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, i s-a arătat documentul respectiv într-o sală de şedinţe de la etajul cinci al biroului său din Chişinău, săptămâna trecută.

Dorin Recean a confirmat că agenda Kremlinului reflectă ceea ce el şi alți oficiali din Republica Moldova ştiau de mult timp.

„Ruşii au încercat de foarte mult timp să se asigure că Moldova nu are suveranitate asupra politicii sale externe”, a spus el, relatează sursa citată anterior.

„Conducerea Moldovei a adoptat un curs clar pro-occidental. Astfel, obiectivele strategice ale Kremlinului devin din ce în ce mai greu de atins în timp. Ei au crescut constant presiunea şi folosesc tactici mai agresive pentru a realiza aceste obiective”, a explicat un oficial occidental din domeniul serviciilor de informaţii care cunoaşte conţinutul documentului de strategie al Rusiei.