Noi detalii privind intenția Rusiei de a răsturna ordinea constituțională de la Chișinău au fost date publicității. În documentul elaborat de FSB se regăsesc obiective pe termen scurt, mediu și lung. Iată ce arată acesta.
Apar noi detalii din planul secret realizat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, privind destabilizarea Republicii Moldova prin sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale.
Rusia urmărește sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Moscova
Documentul pare să fi fost elaborat cu scopul de a împiedica orientarea țării către Occident, prin relații mai strânse cu NATO și demersuri de aderare la Uniunea Europeană. Planul face referire în repetate rânduri la cât de important e să împiedice Republica Moldova să adere la NATO.
Documentul, care pare să fi fost scris în anul 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB, are numele „Obiective strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”. Așadar, documentul stabilește o strategie pe 10 ani pentru readucerea Moldovei, o fostă republică sovietică, în sfera de influență a Federației Ruse.
Planul prevede ca Republica Moldova să fie ținută sub control cu ajutorul gazelor rusești și declanșarea conflictelor sociale, dar și încercarea de a bloca eforturile Chișinăului de a câștiga influență în regiunea separatistă Transnistria, acolo unde sunt staționați în jur de 1.500 de soldați ruși, relatează postul american CNN.
În plus, documentul de cinci pagini este împărțit obiective pe termen scurt, mediu și lung. Printre obiectivele imediate se numără „sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria”.
Rusia respinge planul de destabilizare
Obiectivele pe termen mediu includ „opoziția față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziția față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”. Documentul FSB stabilește și obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență prorusă în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „coagularea unei atitudini negative față de NATO”.
Întrebat despre acest document, Secretarul de Presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existența planului.
„Nu știm nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă să construiască relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Republica Moldova”, a spus oficialul rus.
„Ne pare foarte rău că actuala conducere a Moldovei se confruntă cu prejudecăți complet nejustificate și nefondate împotriva Moscovei”, a adăugat el.