,,Republica Moldova este supusă, la fel, riscurilor militare, drept exemplu pentru comunitatea internațională servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Sigur că, noi analizăm și monitorizăm îndeaproape situația de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum și în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Afirmăm că situația rămâne calmă, dar volatilă cu unele elemente de imprevizibilitate”, a afirmat acesta.

Anatolie Nosatîi a adăugat că ,,în țara mea se desfășoară acțiuni subversive din arsenalul unui război hibrid. Această situație ambiguă pune, de asemenea, o presiune enormă asupra sectorului securității de apărare națională. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova rămâne dedicat în vederea asigurării siguranței și securității populației, precum și consolidării rezilienței naționale”.

Republica Moldova nu este amenințată din punct de vedere militar

Pe de altă parte, ministrul de Externe Nicu Popescu a spus că Republica Moldova resimte efectele războiului dintre Rusia și Ucraina, însă în acest moment nu este amenințată din punct de vedere militar.

,,Acest fapt se datorează capacității de rezistență și reziliență a statului ucrainean, a societății ucrainene, a armatei ucrainene și acest lucru ne permite nouă în Republica Moldova să menținem pacea și stabilitatea. Cu această ocazie, țin să exprim gratitudinea fiecărui cetățean al Republicii Moldova pentru faptul că, astăzi, Ucraina ne apără de riscurile de destabilizare și agresiune”, a declarat acesta.

Este, în schimb, ținta unui război hibrid

Nicu Popescu a afirmat, de asemenea, că Republica Moldova este în continuare o țintă pentru acțiunile și tentativele hibride de destabilizare care ,,sunt inițiate de către oligarhii fugari în cooperare și coordonare cu Federația Rusă”.

,,Republica Moldova continuă să facă față unor amenințări de ordin hibrid, tentative de destabilizare, tentative de presiune energetice, politice, dezinformare, riscuri de ordin cibernetic, etc, căreia suntem în stare să le facem față. Guvernarea, echipa de la guvernare, doamna președintă Maia Sandu, suntem cu toții capabili să menținem pacea și calmul pe teritoriul nostru, în pofida amenințărilor la care suntem supuși și în acest efort nu suntem singuri. Beneficiem de sprijinul partenerilor noștri ai României, ai Ucrainei, dar și a întregii comunități de state și de organizații internaționale, inclusiv Uniunea Europeană și NATO”, a precizat șeful diplomației de la Chișinău.