NATO, cea mai puternică alianță militară din lume, va analiza modalităţi de suplimentare a asistenţei concrete pentru Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia. Decizia a fost luată pe fonul ameninţărilor ruse, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Cele trei țări reprezintă parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse
Așadar, Jens Stoltenberg a afirmat că miniştrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marţi şi miercuri (14 și 15 februarie), despre modalităţi de „consolidare a poziţiei NATO în sensul descurajării şi apărării”.
„Vom aborda capabilităţie industriale şi vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esenţiale. Vom intensifica şi vom accelera susţinerea pentru Ucraina.”, a declarat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor.
„Miniştrii vor discuta şi despre modalităţile de intensificare a susţinerii practice pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, trei parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse.”, a precizat șeful NATO.
Zelenski a informat-o pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere” a Republicii Moldova
Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor „violenţe” pe teritoriul Republicii Moldova, precizând însă că acţiunile nu vor avea succes.
„Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră.”, a afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Lidera de la Chișinău a acuzat că scopul acţiunilor ar fi „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă”. În acest sens, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere” a Republicii Moldova.
Maia Sandu a asigurat că instituţiile statului ţin situaţia sub control
„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. Materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.”, a detaliat Maia Sandu.
„Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control.”, a subliniat Sandu. În vederea realizării planului, a adăugat Maia Sandu, autorii ar fi mizat pe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi persoane cunoscute pentru legăturile cu Vladimir Plahotniuc (liderul fugar care a părărsit Republica Moldova în anul 2019).