Pericol la granița cu România! Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut mai multe declarații dure. Ea spune că o nouă țară o ia pe urmele Ucrainei. Despre ce este vorba?
După învestirea noului Guvern de la Chișinău, Federația Rusă a venit cu mai multe comentarii. Astfel, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a precizat unui jurnalist că în cadrul formării noului Guvern din Republica Moldova a crescut și retorica anti-rusă.
”Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, spune Maria Zaharova.
Schimbarea acestui guvern, spune oficialul rus, este doar o cosmetizare, motiv pentru care nu se așteaptă ca orientarea Chișinăului față de Rusia să se schimbe.
”Dacă ne uităm la noua componenţă a cabinetului de miniştri din Moldova, devine clar că schimbările din acesta sunt mai mult de natură cosmetică. Unsprezece dintre cei cincisprezece membri ai acestuia şi-au păstrat posturile. Prin urmare, din păcate, este puţin probabil ca direcţia Chişinăului în ceea ce priveşte Rusia să se schimbe”, mai spune purtătoarea de cuvânt a MAE rusesc.
Cursul pro-occidental al Republicii Moldova, deranjant pentru Rusia
Tot răspunzându-i unui jurnalist, Maria Zaharova a spus, din nou, că Republica Moldova este împinsă pe calea Ucrainei.
”Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere ţara pe calea Ucrainei şi a statelor baltice”, mai spune ea.
Nu în ultimul rând, anumite măsuri luate de Chișinău sunt deranjante pentru Moscova, motiv pentru care a spus că această țară abandonează statului de neutralitate, aceasta fiind o altă temă vehiculată de retorica rusă din ultima perioadă.
”Se folosesc aceleaşi reţete – interzicerea presei indezirabile, persecutarea oponenţilor politici, limitarea utilizării limbii ruse, încercarea de a falsifica istoria noastră comună, limitarea artificială a contactelor politice, comerciale, economice şi umanitare cu Rusia, precum şi abandonarea statutului de neutralitate, care este garanţia suveranităţii, stabilităţii şi securităţii Republicii. Acest curs politic al autorităţilor moldoveneşti nu serveşte intereselor popoarelor noastre”, spune ea.
Totuși, ea ma mai spus că Rusia rămâne deschisă la dezvoltarea cooperării bilaterale constructive.
”În ceea ce ne priveşte, rămânem deschişi la dezvoltarea unei cooperări bilaterale constructive şi pragmatice în beneficiul cetăţenilor Rusiei şi ai Republicii Moldova”, spune Maria Zaharova.