Acesta a spus că avertismentele Maiei Sandu cu privire la un plan al Rusiei de destabilizare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”, nu sunt credibile, deoarece într-o astfel de situație, ar fi trebuit să anunțe măsurile luate pentru prevenirea unei lovituri de stat.

Republica Moldova este constant sub amenințare rusească

Potrivit lui Igor Munteanu, nu este o noutate faptul că rușii au planuri de ocupare a Republicii Moldova, iar riscuri de securitate existau dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Acesta susține că în lipsa dovezilor și a măsurilor de identificare și acuzare a grupurilor care ar plănui o lovitură de stat a Rusiei, afirmațiile președintelui Maia Sandu sunt doar un ecou la declarația lui Volodimir Zelenski și interpretat ca „scânteia” pentru tranziția de la guvernul Nataliei Gavrilița la un executiv condus de Dorin Recean, cu abilități de a consolida măsuri de securitate sau de ordine publică.

„Despre riscurile de securitate care planează asupra Republicii Moldova, noi știm de foarte mult timp. Și nu este de la începerea războiului, din 24 februarie 2022, ci cu mult înainte, pentru că oficialitățile ruse permanent au avut planuri de ocupare a Republicii Moldova.

Acum, însă, deja de un an de zile, autoritățile de la Chișinău au încercat să pedaleze pe ideea că noi sunt neutri și neutralitatea ne apără. Abia în a doua jumătate a anului 2022 s-au început anumite acțiuni sau măsuri politice, prin care să se întărească anumite poziții sau capacități de apărare, la nivelul armatei naționale.

Ultima conferință de presă la care a participat Maia Sandu, astăzi, doar rezonează și reprezintă un ecou la declarația președintelui Zelenski la Paris, în care s-a vorbit despre faptul că ar exista un plan de utilizare a unor militari îmbrăcați în haine civile, pentru că se întreprind anumite acțiuni”, a spus Igor Munteanu, potrivit Gandul.ro.

Afirmațiile președintelui Maia Sandu, nefondate

Președintele CUB susține că dacă există, într-adevăr, grupurile despre care vorbește Maia Sandu, ar fi trebuit imediat reperate, identificate și puse sub control judiciar. Mai mult, aceasta ar fi trebuit să convoace de urgență o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

„Dar, din păcate, măsurile care ar fi trebuit să fie anunțate deja astăzi, nu au urmat. De exemplu, eu nu știu care sunt aceste grupuri. Dacă ele există, ar fi trebuit să fie imediat reperate, identificate și puse sub control judiciar. Apoi, șeful statului ar fi trebuit să convoace o ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Nu am văzut nimic. În aceste condiții, este foarte greu acum să spui în ce măsură Maia Sandu a prevenit o lovitură de stat.

Nu este nicio dovadă, nicio bază a existenței acestor fapte. Probabil că primează interesul politic de a justifica trecerea de la un guvern condus de doamna Gavrilița la un guvern condus de domnul Recean, fostul consilier de securitate, desemnat de doamna Maia Sandu să formeze noul guvern.

Această tranziție de la un guvern – să zicem – al păcii spre un guvern cu abilități de a consolida măsuri de securitate sau de ordine publică a avut, probabil, nevoie de o scânteie.
Eu, personal, m-aș bucura dacă autoritățile ar demonstra că fac mai mult pentru reziliență.

Cred că șeful statului ar trebui să transmită mesaje concomitent cu luarea de măsuri sau cu anunțarea unor planuri mult mai clare și mult mai convingătoare de combatere a influenței rusești în presă, de disipare a influenței anumitor blocuri economice și politice pro-rusești din regiune”, a adăugat fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington.