Lovitură totală la granița cu România! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel. Se întâmplă până pe 19 decembrie
Comisia Europeană a considerat că măsurile luate de Ungaria în lupta împotriva corupției sunt insuficiente, așa că și-a menținut propunerea de înghețare a unor fonduri europene pentru această țară.
După decizia CE, Consiliul Uniunii Europene are timp până pe data de 19 decembrie să decidă dacă propunerea va primi undă verde, dacă va fi respinsă sau dacă va suferi modificări.
Amintim că Parlamentul European a făcut numeroase presiuni asupra Comisiei Europene pentru a suspenda 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune. Această sumă reprezintă 65% din fondurile europene pe care Ungaria urma să le primească pentru perioada 2021-2017. În plus, s-a cerut și suspendarea sumei de 8,5 miliarde de euro, sumă oferită sub formă de granturi în planul de redresare după pandemia de coronavirus.
Germania și Franța au sărit în ajutorul Ungariei
La finalul lunii noiembrie, Bruxelles-ul a efectuat o evaluare prin care a decis că implementarea celor 17 măsuri în lupta împotriva corupției nu au fost suficiente.
Germania și Franța au încercat să dea o mână de ajutor Ungariei și au cerut CE să facă o nouă evaluare în care să intre și noile măsuri adoptate în cursul zilei de miercuri de către Parlamentul de la Budapesta.
Totuși, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a trimis o scrisoare către președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene în care a precizat că ”riscul pentru bugetul UE (…) nu s-a schimbat odată cu ultimele schimbări legislative adoptate în Ungaria”.
Prim-ministrul Viktor Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări
Organismele internaționale de supraveghere spun că Orban a canalizat de mult timp fonduri UE către asociații pentru a se consolida la putere. Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări.
Cel care s-a autointitulat cruciat „antiliberal” a avut multe lupte aprige cu UE în ceea ce privește libertatea presei și a mediului academic, tratamentul migranților și drepturile LGBT. El a cultivat legături strânse cu Moscova și a blocat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, în condițiile în care forintul maghiar a scăzut cu 11% față de euro în acest an, Orban a încercat să ajungă la un acord cu Comisia, creând o agenție anti-corupție care să ajute la deblocarea fondurilor UE atât de necesare, scrie Reuters.