Viktor Orban: Lansarea unor atacuri militare mari în astfel de circumstanțe este o baie de sânge
„Chiar și o persoană ca mine, fără cunoștințe academice militare, știe că într-un atac vei avea de trei ori mai multe pierderi decât cel care se apără. Și pentru o țară a cărei populație este o fracțiune din cea a părții opuse, lansarea unor atacuri militare mari în astfel de circumstanțe este o baie de sânge.
Trebuie să facem totul, chiar înainte de a lansa contraatacul, pentru a convinge părțile că sunt necesare o încetare a focului și negocieri de pace”, a declarat Viktor Orban.
Potrivit acestuia „nici în cel mai bun scenariu nu se poate obține un rezultat mai bun pe linia frontului, pe câmpul de luptă, decât rezultatul care s-ar fi putut obține prin negocieri”.
Viktor Orban a precizat că atâta timp cât va fi premier, Ungaria nu va fi în război cu Rusia.
Au trecut deja luni de zile de când forțele ucrainene, o parte antrenate în occident, se pregătesc să își recucerească teritoriile pierdute și să pună în mișcare blindatele moderne primite din occident.
În tabăra adversă, Moscova are dificultăți să afișeze rezultate convingătoare pe câmpurile de lupta. Bahmut n-a căzut încă, în ciuda anunțurilor succesive și după un an de eforturi concentrate și a unor pierderi colosale.
Vor reuși ucrainenii să îi împingă pe ruși peste graniță?
Răspunsul la această întrebare va schimba durabil fizionomia conflictului – spune o analiză publicată de L’Express, care prezintă posibile scenarii pentru contraofensiva ucraineană, de la o străpungere a frontului de către ucraineni la o prăbușire a frontului rus.
Unii experți consideră perfect posibil ca după săptămâni de eforturi, ucrainenii să străpungă linia de apărare rusă.
„Dacă s-au pregătit bine, vor reuși, pentru că tancurile Leopard 2 ale germanilor și celelalte echipamente occidentale grele primite în ultima vreme sunt superioare materialului rus de război” – a declarat generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa.
Doua sectoare par propice unei contraofensive: frontul vălurit de la Luhansk, în nordul Donbassului, și cel din regiunea Zaporoje.
Cercetător: Cu cât intri în liniile inamice, cu atât devii mai vulnerabil
„O progresie ucraineană ar avea mai multe șanse să se facă în această zonă plată, însă eu cred în mai multe mici străpungeri deoarece, cu cât intri în liniile inamice, cu atât devii mai vulnerabil” – spune generalul Yohann Michel, cercetător la Institutul International de Studii Strategice.
„În timpul unei străpungeri, obiectivul este acela de a-ți concentra forțele într-un vârf îngust”, susține generalul Hodges.
O dată linia inamică traversată, poți lansa atacuri conform unei axe transversale pentru a trece în spatele linie de apărare inamice.
Chiar fără să atingă marea Azov, această străpungere ar demonstra occidentalilor că armele trimise dau un avantaj Kievului.
„Aceasta va permite forțelor ucrainene să își spună că totul este posibil pentru o ofensivă viitoare” – adaugă generalul Dominique Trinquand, fostul șef al misiunii franceze la ONU.