Pericol la granița cu România! Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre situația din Transnistria, acuzând Ucraina că vrea să se implice în problemele din Republica Moldova, inclusiv militar.
Ministrul rus de Externe a oferit un interviu pentru agenția rusă de presă de stat TASS, în cadrul căruia spune că Federația Rusă este responsabilă pentru cetățenii ruși din Transnistria.
Serghei Lavrov a mai spus că mandatul contingentului rus de menținere a păcii în această zonă continuă să fie de actualitate.
„În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei. În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii şi de grupul de trupe care păzeşte uriaşul depozit de muniţii din Kolbasna. Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile (…) noi credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el”, a declarat oficialul rus.
Kievul ar încerca să se amestece în problemele din Transnistria
Ministrul rus de Externe a adus acuzații la adresa Kievului, subliniind că acesta se amestecă în problemele din Transnistria. Serghei Lavrov a mai spus că Ucraina face acest lucru apelând și la forță.
„Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri ‘5+2′”, spune oficialul rus.
El a adăugat că Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria, lucru care demonstrează că țara este gata să se amestece în această situație, chiar și militar.
„Dacă vorbim despre situaţia în general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de preşedintele Maia Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”, a declarat Lavrov.
Nu există sentimente separatiste în Transnistria
Serghei Lavrov a mai spus că Moscova nu a văzut vreun sentiment separatist în Transnistria, subliniind că ”vedem la conducerea transnistreană o dorinţă puternică de a pune în aplicare acele acorduri care au fost încheiate în formatul ‘5+2’, care au ca scop o soluţionare deplină, reciproc acceptabilă privind statutul Transnistriei”.
Serghei Lavrov a declarat că formatul de negociere cunoscut sub numele de „5+2”, care include Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia și OSCE, cu UE și SUA în calitate de observatori, este în esență în impas. Lavrov consideră că politica Occidentului a jucat un rol semnificativ în această situație, deoarece a preluat controlul asupra procesului de reglementare și a impus propriile condiții Tiraspolului, sprijinind totodată politicile de confruntare ale președintelui Maia Sandu.
Interviul a fost realizat pe fondul acuzațiilor venite de la Chișinău și din Occident, potrivit cărora Rusia duce un „război hibrid” în Republica Moldova pentru a destabiliza țara și a-i bloca parcursul european. Recent, poliția din Chișinău a arestat membrii unei rețele suspectate că ar fi dirijate de Moscova pentru a orchestra tulburări în timpul protestelor antiguvernamentale. Statele Unite au acuzat Moscova că încearcă să slăbească guvernul moldovean și să instaleze un guvern care să fie mai apropiat de propriile interese.