Cutremur total la granița cu România! Vestea cumplită a venit chiar acum. S-a aflat ce vor să facă

Sursă: Dreamstime

Pericol în apropierea României! Surse spun că această regiune dorește să se alipească de Federația Rusă. Lucrurile nu sunt deloc roz în zonă de când securitatea țării este supusă diferitelor riscuri. Despre ce este vorba?

Pericol în apropierea României! Vrea să se alipească de Rusia. Este fără precedent

Găgăuzia ar avea în plan să dezbată aderarea teritoriului autonom la Federația Rusă, scrie presa de peste Prut, care adaugă că dezbaterea aceasta va avea loc pe data de 2 octombrie, atunci când Comratul va organiza o adunare generală.

Astfel, în cadrul adunării vor fi abordate subiecte precum statutul regiunii în Constituția Republicii Moldova, dar și despre măsurile pe care Chișinăul le-a luat pentru depășirea crizelor energetice, a celor din economie și a celor legate de securitate.

„Totodată, se vor discuta pașii care pot fi întreprinși de UTA Găgăuzia, în cazul în care situația regională se va schimba”, scris presa de peste Prut.

Chiar dacă anumite surse spun că în cadrul acestei adunări se va discuta și despre o eventuală aderare a regiunii la Federația Rusă, deputatul Ivan Burgudji a spus că nu se pune problema de așa ceva și că regiunea susține statutul de neutralitate a Republicii Moldova, scrie rupor.md.

Tensiuni tot mai mari între Chișinău și Comrat

Lucrurile nu stau prea bine între Chișinău și Comrat. Recent, autoritățile din cea din urmă au declarat că doresc să meargă în Federația Rusă pentru a negocia un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii.

De asemenea, Comratul a mai decis să poarte discuții cu Rusia și pe tema importului de fructe și legume, pentru a ajunge la o înțelegere în acest sens.

Oamenii din Găgăuzia au cerut demisia Guvernului de la Chișinău

La 17 iulie, în cadrul unei serii de proteste antiguvernamentale organizate în Găgăuzia, oamenii au cerut demisia guvernului moldovean și reducerea prețurilor în creștere, amenințând cu blocarea drumurilor și strângând semnături pentru un apel adresat președintelui rus Vladimir Putin de a reduce prețul gazelor.

Recenta invazie rusă în Ucraina a stârnit furie și a reconfirmat tensiunea dintre Moldova și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Cu câteva luni în urmă, guvernul moldovean a adoptat o lege care interzice utilizarea însemnelor asociate cu efortul de război al Rusiei, cum ar fi afișarea Panglicii Sfântului Gheorghe, care simbolizează înfrângerea Uniunii Sovietice în fața Germaniei naziste. Ca răspuns, mulți din Găgăuzia au reacționat cu furie și dezaprobare. Câteva zile mai târziu, mii de oameni au inundat străzile din Comrat, capitala regională, purtând steaguri rusești și pictând graffiti în sprijinul invaziei rusești în Ucraina.

Tensiunile au continuat să crească, găgăuzii acuzând Moldova că încearcă să elimine statalitatea Găgăuziei. Prețurile în creștere la gaz, alimente și electricitate îngreunează și mai mult viața oamenilor din zona deja sărăcită și agravează sentimentul de nedreptate. Combinată cu o ciocnire clară de ideologie cu guvernul moldovean, regiunea pare să fie amenințată de un conflict.