Rusia a pus ochii pe Republica Moldova? Amenință că va avea soarta Ucrainei: Se apropie de o catastrofă
Vice-ministrul rus de Externe, Mihail Galuzin, a spus recent că o viitoare furnizare de armament NATO către Republica Moldova s-ar putea transforma într-o „catastrofă”.
Mai mult, acesta a cerut puterii de la Chișinău ”să nu repete experiența tristă a Ucrainei” în această chestiune, conform informațiilor transmise de RIA Novosti și citate de eadaily.com
„După cum arată experiența anterioară, pomparea nesăbuită de arme occidentale într-o țară sau desfășurarea contingentelor NATO pe teritoriul acesteia nu duc deloc la securitatea sau suveranitatea acesteia, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă. Trista experiență a Ucrainei se vede foarte clar, cred”, a amenințat Mihail Galuzin.
Mihail Galuzin critică cooperarea dintre Chișinău și statele NATO
De asemenea, reprezentantul autorităților de la Moscova a spus și că o creștere a cooperării dintre Chișinău și statele NATO în zona militară și militaro-tehnică reprezintă un factor care „subminează într-o mai mare măsură securitatea Republicii Moldova”.
Poziția extrem de vehementă a Rusiei în această chestiune vine după ce, recent, ministrul moldovean de externe și pentru integrare europeană, Nicu Popescu, a afirmat că țara sa se află într-o situație de securitate extrem de dificilă.
Acesta a punctat că puterea de la Chișinău se va baza pe intensificarea cooperării militare cu Germania, Franța și România.
Republica Moldova, în pericol de a fi atacată de Rusia?
Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat marți, 20 decembrie, o vizită oficială în județul Olt, la Batalionul 1 Instrucție Olt, acolo unde a susținut o conferință de presă alături de președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa.
În cadrul acelei conferințe de presă, el a fost întrebat de un jurnalist dacă are vreo informație potrivit căreia Rusia ar intenționa să atace Republica Moldova.
„Noi nu avem astfel de informații”, a fost răspunsul scurt dat de președintele României.
Această întrebare a fost pusă în contextul în care Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, a declarat recent că armata Rusiei ar pregăti o invazie terestră prin nordul Ucrainei, ori la începutul noului an, ori la începutul primăverii, precizând, totodată, că România are astfel de informații.