Cutremur total la granița cu România! Vestea cumplită a venit chiar acum: Sunt operațiuni care există

romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Jurnalistul Ionuț Cristache l-a avut ca invitat, în podcastul România lui Cristache de joi, 2 martie, pe istoricul Armand Goșu. Cei doi au discutat despre mai multe subiecte fierbinți.

Istoricul Armand Goșu a vorbit, printre altele, și despre tensiunile din Republica Moldova, precizând că anul trecut, în luna martie, această țară vecină cu România a fost în pericol.

”După 29 martie, delegația rusă a ieșit și a spus că se retrag din zona Kievului. Mai târziu un general rus a confirmat că, în acea etapă a războiului, obiectivul era consolidarea noii Rusii și să pornească din zonele de Est și de Sud ale Ucrainei cu ieșire la Transnistria. Asta însemna că la Gurile Dunnării îi aveai pe ruși la nordul brațului Chilia, iar din Transnistria spre Odesa, Nikolaev și toată zona respectivă.

Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că acea operațiune desant în zona orașului Odesa nu a mai putut să aibă loc pentru că la 13 aprilie ucrainenii au scufundat crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse. Iar în mai i-au alungat pe ruși din Insula Șerpilor unde aveau rachete S-300 și radare. Ori nu se poate începe o operațiune de desant fără toate aceste elemente care asigură sprijinul aerian.

Reacțiile din prezent ale Republicii Moldovei sunt declanșate de tentativele Rusiei de a extinde conflictul în această zonă.

Dar aceste tentative ale Rusiei țin mai mult de zona de intelligence decât de operațiuni militare. Pur și simplu Rusia a sperat că destabilizând situația politică din Republica Moldova, armata ucraineană va fi dizlocată din Donbas și adusă în regiunea Odesa, pentru ca transnistrenii să nu atace

Exact asta doreau rușii o diversiune prin care să scoată de pe teatrul de război din Donbas unități militare ucrainene. Și diversiunea a reușit pentru că se pare că Ucraina a adus în regiune câteva mii de soldați în caz de, ca să fie prezenți acolo.

În Moldova, sunt operațiuni care există din octombrie anul trecut.

Interesele oligarhilor care finanțează protestele sunt similare cu interesele Rusiei în acest moment. Rușii vor să o destabilizeze pentru că pot lărgi frontul împotriva Ucrainei, iar Plahotniuc, Șor și Platon vor să destabilizeze regimul ca să nu se facă reforma justiției, să nu înceapă măsurile anticorupție, să nu se dea de urma banilor care s-au furat din Republica Moldova. Având interese comune, în acest context, apare acest tip de operațiuni”, spune acesta.

În Transnistria se află două grupuri militare

În cadrul podcastului, care poate fi vizualizat integral pe canalul de YouTube HAI România!, invitatul jurnalistului Ionuț Cristache a vorbit și despre forțele ruse din Transnistria.

”Sunt două grupuri militare – unul care e oficial acolo, legal, recunoscut, așa-numitele căști albastre de menținere a păcii, de 1.450 de oameni. Și mai sunt încă 400 și ceva de oameni, al doilea grup, care se află ilegal acolo și care se ocupă de pază depozițiilor de muniție de la Cobasna. Deci în total cele două unități au sub 2.000 de militari.

După 2014 din cauza faptului că rușii nu mai puteau schimbă militarii din Transnistria, cele două grupuri de armată rusești au început să recruteze local – tineri care aveau pașapoarte rusești, și sunt destui și în Moldova, care mergeau să facă armata. Le convenea pentru că plouă cu bani. Deci sunt localnici care sunt practic militari ruși. Sunt, desigur și niște ofițeri ruși care trec cu pașaport modovenesc sau transnistrean prin aeroportul de la Chișinău. Dar nu ei sunt cei mai periculoși, ci FSB-ul – ministerul de Interne de la Tiraspol e controlat de FSB, serviciile secrete ruse sunt foarte bine reprezentate în Transnistria”, spune istoricul Armand Goșu.

Interesul elitei politice de la Tiraspol nu este de a executa ordinele Rusiei

Invitatul din podcastul România lui Cristache a mai declarat că Tiraspolul este orientat către Occident și că interesul elitei politice de aici din țară nu este de a executa ordinele Rusiei.

”Liderii de la Tiraspol au pașapoarte germane, ucrainene, pentru că după 2014 comerțul transnistrean s-a întors către Occident. 70% din comerț merge în Occident, în primul rând în românia și apoi în Germania și alte țări. Deci interesul elitei politice de la Tiraspol nu este să execute ordinele Rusiei și să se lase instrumentalizată, ci mai degrabă să fenteze acest război, pentru că nu doresc să apară pe lista de sancțiuni.

Viitorul lor și-l văd în Europa unde și-au mutat afacerile, și nu în Rusia. Chiar dacă au fost instrumente ale Moscovei și au în trecut serviciile secrete rusești, încearcă o decuplare, cât de poate de discretă.

Asta nu înseamnă că nu e pericol de destabilizare în Republica Molodova”, mai spune acesta.