De ce Rusia condusă de liderul autoritar Vladimir Putin vrea să destabilizeze Republica Moldova? Germania lansează o ipoteză: „Nu este o coincidență!”
Ministrul german de Externe, Annalena Berbok, a acuzat Federația Rusă că intenționează să destabilizeze situația din Georgia și Republica Moldova, două state ex-sovietice. Oficialul de la Berlin a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat ziarului spaniol El País, publicat luni, pe 20 martie.
Oficialul german a precizat că eforturile Rusiei de a destabiliza țara vecină este de a împiedica demersurile pro-Vest ale Chișinăului, eforturi care sunt în creștere în ultima perioadă.
Încercările Rusiei de a influența Moldova și Georgia se intensifică
„Face parte din strategia Rusiei de a destabiliza societățile care urmează calea europeană. Și mai ales acum că succesul militar al lui Putin în Ucraina nu se materializează așa cum a fost planificat, nu este o coincidență că încercările Rusiei de a exercita influență în Moldova și Georgia sunt în creștere, iar guvernele luptă împotriva nepotismului și corupției pentru a se disocia de dependența rusă.
Împărtășim valorile europene cu ei și le susținem dorința de a decide singuri să trăiască în pace și libertate prin perspectiva apartenenței europene”, a declarat Annalena Berbok când a fost întrebată dacă împărtășește temerile că Tbilisi și Chișinăul ar putea fi de partea Moscovei. Conform acesteia, din cauza crizei ucrainene, încercările Rusiei de a influența Moldova și Georgia se intensifică tot mai mult.
Despre protestele de amploare în Georgia împotriva conducerii pro-ruse
Pe 7 și 8 martie, la Tbilisi au avut loc proteste masive în stradă, după ce Parlamentul georgian a adoptat în prima lectură proiectul de lege „Transparența influenței străine”. Documentul prevedea crearea unui registru al organizațiilor neguvernamentale și al preseo finanțate din străinătate.
Pe 9 martie, protestele au continuat să aibă loc în Capitala georgiană. Drept urmare, partidul de guvernământ Visul Georgian și partidul Puterea Poporului au anunțat împreună retragerea proiectului de lege din cadrul Legislativului.
La scurt timp, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat pe 10 martie că protestele care au avut loc în Georgia cu privire la proiectul de lege privind agenții străini sunt doar un pretext pentru o încercare de schimbare a Guvernului cu forța. De asemenea, situația în sine amintește foarte mult de Maidanul din Ucraina, precizează șeful diplomației ruse.