Cutremur total la granița NATO! Anunțul cumplit venit chiar acum. Se pregătesc să….

transnistria moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur la granița NATO! Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Republica Moldova. Potriviti cetățenilor pro-Rusia de peste Prut, Guvernul de la Kiev intenționează să atace Republica Moldova.

Manifestanții pro-Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Republica Moldova

Protestele în curs de desfășurare amenință să destabilizeze Republica Moldova, un stat fragil fost sovietic. În prezent, nu protestele pro-occidentale sunt cele care resping Guvernul de la Chișinău, ci manifestanții pro-Rusia, care sunt nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de atitudinea dictatorială de peste Prut.

În plus, consecințele războiului din Ucraina au înrăutățit și mai mult perspectivele economice și au agravat tensiunile sociale din Republica Moldova.

Guvernul de la Moscova pretinde că Ucraina pregătește „o provocare”, având drept scop invadarea Transnistriei („un stat rusofon”, a cărei independențe cu este recunoscută la nivel internațională, care s-a separat de Republica Moldova în urma unui război ce a avut loc în anul 1992.

Ea se află aproape de Ucraina și găzduiește 20.000 de tone de armament din epoca sovietică în apropierea orașului Cobasna) și capturarea armamentului din epoca sovietică.

De altfel, oficialii din Tiraspol (capitala de facto a Transnistriei) susțin ferm că Guvernul de la Chișinău i-ar putea invita pe soldații ucraineni să atace în speranța ca „vechea problemă” a Republicii Moldovei „legată de Transnistria” să fie rezolvată, relatează Europa Liberă.

La polul opus, guvernanții moldoveni afirmă că se confruntă cu o tentativă orchestrată de Rusia de răsturnare a Guvernului Republicii Moldova, apelând la partidul populist Șor, care, săptămâna trecută, a scos mii de protestatari pro-Rusia pe străzile din Chișinău.

România cere sancțiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova

Întrucât situația este atât de tensionată, premierul României, Nicolae Ciucă, a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova şi continuă demersurile în această direcţie.

„Este motivul pentru care sunt însoţit în această vizită de mai mulţi membri ai Guvernului României. Am urmărit astfel să avem un dialog cât mai aplicat şi pragmatic pe subiecte de interes central, inclusiv în plan sectorial.

Am discutat cu privire la demersurile noastre, printre altele, pentru renovarea, dar şi construcţia de noi poduri peste râul Prut, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, pentru implementarea proiectului legat de controlul coordonat la graniţă, pentru formarea de personal în diverse sectoare şi structuri ale Republicii Moldova şi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice dintre cele două state”, a spus Nicolae Ciucă.