Potrivit fostului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, Rusia nu are nevoie să atace fizic Republica Moldova, deoarece influența rusească este foarte mare.

Rusia nu are nevoie să atace militar Republica Moldova

Acesta a subliniat, se asemenea, dezechilibrul existent care domină în țara vecină și neîncrederea în președintele Maia Sandu.

„În Republica Moldova atacul Rusiei este din interior. Nu au nevoie să-i atace armat, să-i atace cu trupe. Pentru că influența Rusiei este, din nefericire, foarte mare în Republica Moldova.

Politicienii de acolo reușesc foarte greu să păstreze un minim echilibru între influența europeană și influența rusă. Moldova se află în pericol, dar nu în pericolul unui atac militar”, a declarat acesta pentru Realitatea Plus.

Se ia în calcul această posibilitate

Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Rusia plănuiește să invadeze țara la începutul anului 2023, având ca scop joncțiunea cu Transnistria. Ulterior, SIS a precizat că acesta este numai un scenariu pe care îl iau în calcul, și nu o previziune.

„Din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.

Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a Alexandru Musetata în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit impactul pe care îl are războiul din Ucraina asupra țării sale, dar și despre dorința Rusiei de a reîntregi Uniunea Sovietică, ceea ce i-ar transforma pe moldoveni într-o țintă.

„Pentru Republica Moldova acest război este o amenințare la libertatea țării noastre, pentru democrația noastră și pentru calea noastră europeană. Am auzit de mai multe ori voci de la Moscova spunând că acolo se dorește refacerea Uniunii Sovietice.

Asta ne vizează pe noi în mod direct. Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă, într-o țară democratică”, a spus aceasta într-un interviu pentru RFI România.