Cutremur total la granițele NATO. A venit anunțul chiar acum: Europa să fie pregătită

armata rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Finlanda, stat NATO dar care extrem de expus în fața agresiunii Rusiei, îndeamnă țările europene să fie pregătite pentru un atac. Totuși, șefii militari finlandezi spun că este puțin probabil să se întâmple acest lucru.

Avertismentul transmis de o țară NATO. Europa să fie pregătită

Generalul Janne Jaakkola, noul șef al forțelor armate din Finlanda, a exprimat opinia că este puțin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO atacând un stat membru al alianței nord-atlantice în următorii ani. El a subliniat, de asemenea, că Moscova ar putea continua ceea ce el a descris drept atacuri hibride, precum bruiajele și interferența electorală, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Anumite figuri importante din conducerea occidentală, cum ar fi președintele american Joe Biden, cel mai înalt oficial militar al Germaniei și ministrul apărării al Danemarcei, au exprimat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Rusia să aibă în planuri pe termen lung un atac împotriva NATO.

„Desigur, testarea articolului 5 (de apărare colectivă) este întotdeauna posibilă, dar dacă luăm măsuri corecte şi menţinem unitatea, consider un atac improbabil”, a declarat generalul Janne Jaakkola pentru Reuters.

Generalul Jaakkola, responsabil cu monitorizarea atentă a activităților Rusiei de-a lungul graniței lungi pe care o împarte cu Finlanda, a evaluat că în prezent Moscova este prea concentrată asupra pregătirilor pentru o nouă ofensivă de vară în Ucraina pentru a lua în considerare un atac împotriva NATO.

Trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar genera un conflict

La sfârșitul anului trecut, chiar președintele rus Vladimir Putin a respins ideea unui atac împotriva NATO, catalogând-o drept o absurditate. Cu toate acestea, Kremlinul a avertizat în același timp că un conflict între Rusia și NATO ar fi inevitabil dacă statele membre europene ale NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina.

Cu toate acestea, generalul Jaakkola a estimat că Rusia ar putea continua ceea ce el a descris drept atacuri hibride împotriva țărilor europene, inclusiv bruiaje GPS, operațiuni de influență și utilizarea migrației ca instrument de presiune asupra vecinilor săi, inclusiv Finlanda. Kremlinul, de obicei, neagă implicarea în alegeri și folosirea migrației ca armă, conform informațiilor furnizate de Reuters.

„Ideea pentru ruşi este că doresc să provoace cât mai multă diviziune în Europa, astfel încât unitatea şi coeziunea noastră să fie ceva mai slabe”, a explicat generalul Jaakkola.

Declarațiile oficialului militar finlandez vine în contextul în care NATO s-a declarat joi profund îngrijorat de activităţile ostile din războiul hibrid al Rusiei, desfăşurate recent pe teritoriul mai multor ţări membre, ceea ce „constituie o ameninţare la adresa securităţii lor”.