Kremlinul anticipează un posibil conflict

Serviciul de informații externe al Estoniei spune că Rusia se pregătește pentru un conflict armat cu Occidentul în următorii zece ani. Potrivit presei internaționale, serviciul de informații externe al Estoniei spune că Federația Rusă poată fi descurajată prin consolidarea armatelor statelor membre ale Alianței Atlanticului de Nord (NATO).

„Rusia a ales o cale care este de confruntare pe termen lung şi Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam aşa ceva”, a declarat Kaupo Rosin.

La publicarea raportului despre amenințările la adresa securității naționale a țării sale, el a mai spus că este foarte puțin probabil să aibă loc un atac militar din partea Rusiei pe termen scurt.

El a precizat că acest lucru nu se poate întâmpla din cauză că Federația Rusă trebuie să mențină trupe în Ucraina. Drept urmare, Kaupo Rosin spune că o grupare de acest fel în Europa ar fi puțin probabilă.

De altfel, el mai spune că probabilitatea unui atac rusesc va fi mult mai mare dacă nu vom fi pregătiți.

„Dacă nu suntem pregătiţi, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare”, a adăugat Rosin.

Estonia a majorat cheltuielile pentru apărare

Estonia este una dintre țările care a majorat cheltuielile pentru apărare la peste 2% din Produsul Inter Brut (PIB) al țării. Decizia a fost luat după ce Federația Rusă a anexat Crimeea în 2014.

De altfel, Alianța Atlanticului de Nord (NATO) și-a majorat prezența în Estonia și în țările baltice după acest moment.

Estonia
Steag Estonia/SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți oficiali occidentali vorbesc despre o eventuală amenințare militară din partea Rusiei. Aceștia solicită ca Europa să ia măsuri în acest sens. Concret, se referă la consolidarea forțelor armate.

Conform declarației șefului serviciului de informații din Estonia, evaluarea sa se fundamentază pe intenția Rusiei de a-și dubla efectivele staționate de-a lungul graniței cu Finlanda.

Amintim că Finlanda este cea mai nouă țară membră a NATO.

De asemenea, Rusia vrea să-ți dubleze efectivele și la granița cu:

  • Estonia
  • Lituania
  • Letonia

Germania se pregătește

Până în 2027, Germania intenționează să aibă 4.800 de soldați pregătiți de luptă în regiune.

Este prima sa desfășurare externă permanentă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rosin a subliniat că NATO și aliații săi se îndreaptă în direcția potrivită pentru a face față amenințării ruse.

În schimb, Rosin nu anticipează o evoluție favorabilă a situației Rusiei în Ucraina înaintea alegerilor prezidențiale din martie. El spune că asta ar necesita mobilizarea unui număr semnificativ mai mare de trupe pentru a atinge acest obiectiv.

Cu privire la afirmațiile lui Donald Trump, care a menționat că nu ar interveni în apărarea aliaților care nu alocă suficiente resurse pentru apărare, Rosin a comentat:

„Astfel de declarații nu aduc niciodată beneficii”.

Rusia păstrează o capacitate superioară de a furniza muniție trupelor sale comparativ cu Ucraina, iar dacă sprijinul occidental nu este consolidat sau extins, este puțin probabil ca Ucraina să poată modifica situația pe câmpul de luptă, a subliniat el.