În ciuda scepticismului afișat de Kremlin în ceea ce privește efectul sancțiunilor economice impuse de Occident, analiștii Băncii Centrale a Rusiei anticipează „noi șocuri economice” în urma plafonării preţului pentru un baril de petrol rusesc, la 60 de dolari, potrivit Businessinsider.
Uniunea Europeană, țările din G7 și Australia au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns cele 27 de state UE. În plus, Bruxelles-ul a interzis și țițeiul rusesc transportat pe mare.
Prin această plafonare, Bruxelles-ul interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă, de exemplu transportatori și asiguratori, să-şi ofere serviciile, dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.
Pe de altă parte, Comisia Europeană vrea amendarea companiilor cu cel puțin 5% din cifra de afaceri mondială dacă acestea încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei, scrie Businessinsider.
Ar putea „reduce în mod semnificativ” activitatea economică a Rusiei
Cele două măsuri ar putea „reduce în mod semnificativ” activitatea economică a Rusiei, în lunile următoare, au declarat analiștii de la departamentul de cercetare şi prognoză al Băncii centrale ruse. Ei spun că avertismentele lor pot diferi de poziția oficială a instituției.
Incertitudinea generată de sancțiuni și restricții a venit exact în momentul în care economia Rusiei a depășit un „declin pe termen scurt” cauzat de mobilizarea parțială decisă, în octombrie, de președintele Vladimir Putin, potrivit băncii centrale. Analiștii băncii au atribuit redresarea unei creșteri a comenzilor guvernamentale de bunuri.
Cotaţia petrolului rusesc este de circa 65 de dolari barilul. Noua măsură va avea, cel puţin temporar, un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol. Dacă preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să nu fie obligată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând astfel piaţa.
Producția ar putea scădea pe termen lung
În timp ce sancțiunile occidentale și restricțiile de import ale petrolului rusesc ar putea reduce activitatea economică a țării pe termen scurt, analiștii sunt de părere că producția ar putea scădea pe termen lung.
Producția de petrol a Rusiei a scăzut, deja, în octombrie, scriu analiștii, iar dinamica pe viitor „depinde de efectele diferitelor măsuri restrictive ale statelor neprietenoase”.
Moscova pregătește o reacție
Moscova a denunțat plafonarea prețului la exporturile sale de petrol și urmează să reacționeze la aceste restricții, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de stat RIA Novosti.
Rusia are în vedere mai multe opțiuni pentru a contracara plafonarea prețului, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către anumite țări și reduceri de preț pentru petrolul său emblematic, Ural, față de petrolul Brent, potrivit ziarului rus Vedomosti.
Livrările de petrol Ural în India au fost de 1,38 milioane de tone, în scădere de la 1,72 milioane de tone în septembrie, iar livrările către China au crescut la 0,3 milioane de tone, de la doar 0,1 milioane de tone, scrie presa rusă.