Sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina nu vor fi ridicate până când Moscova nu va ajunge la un acord de pace cu Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că este de competența Ucrainei să stabilească termenii păcii, transmite Reuters.

Germania: NU vom retrage sancțiunile decât dacă va ajunge la un acord cu Ucraina

Scholz, într-un interviu difuzat luni la televiziunea publică ZDF, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a calculat greșit dacă a anticipat că ar putea să câștige teritorii în Ucraina, să declare sfârșitul ostilităților și să vadă că țările occidentale renunță la sancțiuni.

„Nu și-a gândit bine întreaga operațiune din Ucraina”, a spus Scholz. „Nu s-a gândit că Ucraina va rezista astfel. Nu a crezut că îi vom sprijini să reziste atât de mult timp. … Nu vom retrage sancțiunile decât dacă va ajunge la un acord cu Ucraina, iar el nu va obține acest lucru cu o pace dictată.”

El a mai spus că Germania nu va accepta anexarea Crimeei de către Rusia. „Aceasta a fost o încălcare a dreptului internațional … asta rămâne adevărat”, a spus el.

De asemenea, Scholz a adăugat că nu intenționează să viziteze Kievul, după ce o călătorie planificată de președintele Frank-Walter Steinmeier a fost abandonată din cauza obiecțiilor Ucrainei.

Cancelarul german respinge criticile privind livrarea de arme Ucrainei

Pe de altă parte, cancelarul german a respins criticile potrivit cărora ar fi fost la început prea ezitant în a trimite Ucrainei arme grele, urmate apoi de critici din partea pacifiștilor după ce Germania a anunțat săptămâna trecută livrarea de tancuri antiaeriene „Gepard” către Ucraina.

„Nu are rost să faci ceva doar pentru că cineva strigă sau să nu faci ceva pentru că cineva strigă”, a declarat Scholz, adăugând că protejarea țării și menținerea păcii este datoria sa de cancelar.

Scholz se află sub presiune atât în țară, cât și în străinătate, pentru a furniza Ucrainei arme grele, precum tancuri și obuziere, și pentru a susține un embargo imediat al UE asupra importurilor de energie rusească, pentru a-l lipsi astfel pe Vladimir Putin de valuta care îl ajută să-și finanțeze războiul.