Cutremur total la Moscova! Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene urmează să aprobe o misiune de instruire pentru 15.000 de soldați ucraineni până la sfârșitul anului 2022. De asemenea, diplomații urmează să discute despre o finanțare de 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Ucraina.
De asemenea, miniștrii de Externe întenționează să aplice sancțiuni suplimentare Iranului, în urma ultimei represiuni a Teheranului împotriva protestatarilor și să analizeze din nou relațiile cu China, convenind asupra unei poziții mai dure față de Beijing, a relatat Reuters.
UE va trimite Kievul armament în valoare de 500 milioane de euro
Doi oficiali europeni au anunțat că instruirea militară a soldaților ucraineni va începe la jumătatea lunii noiembrie și vor avea loc pe teritoriul UE, în Polonia și, respectiv, în Germania.
Mai multe state UE au instruit deja militarii ucraineni de la începutul invaziei în Ucraina. Uniunea Europeană a sprijinit Kievul cu ajutor financiar și, în premieră pentru blocul comunitar, cu ajutor militar.
Miniștrii de Externe vor discuta despre ajutorul în valoare de 500 de milioane de euro la un fond care rambursează statele membre ale UE pentru armele livrate Ucrainei, ceea ce ridică suma totală a armelor pentru Kiev la peste 3 miliarde de euro. De asemenea, aceste fonduri vor acoperi costurile pentru repararea și întreținerea armelor deja livrate Ucrainei.
Miniștrii de Externe UE vor discuta despre o ajustare fină a relațiilor cu China
De asemenea, se așteaptă ca miniștrii UE să impună sancțiuni de călătorie și înghețare a activelor pentru aproximativ 15 iranieni implicați în reprimarea demonstranților din Iran, care au protestatat în stradă după moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini. Diplomații vor discuta, de asemenea, despre livrarea de drone iraniene către Rusia, convenind asupra unor potențiale sancțiuni suplimentare care ar putea fi aprobate la o dată ulterioară.
În ceea ce privește China, miniștrii vor analiza o „ajustare fină” a relațiilor, au precizat oficialii, subliniind că Beijingul este un partener comercial de mare importanță pentru UE, iar Europa depinde de produsele și materiile prime chinezești. Miniștrii au afirmat că Bruxellesul este preocupat de faptul că președintele chinez Xi Jinping îndreaptă China pe o cale din ce în ce mai autoritară, iar relațiile dintre Xi și președintele rus Vladimir Putin devin tot mai apropiate.
„Obiectivul nu este de a schimba radical această politică (n. red. a UE), dar, în mod evident, s-au întâmplat lucruri și miniștrii vor discuta despre asta”, a declarat un oficial UE, precizând că ar putea fi nevoie de o schimbare de politică în viitor.