SUA îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă
Departamentul de Comerţ al Statelor Unite ale Americii a anunţat joi, 10 noiembrie 2022, că de acum încolo nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând astfel statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor din Rusia. Departamentul de Comerţ al SUA a precizat că, în urma unor analize, a constatat că o implicarea amplă a Guvernului de la Moscova în economia Rusiei a dus la preţuri şi costuri distorsionate, care nu reflectă corect dacă preţurile importurilor în SUA sunt stabilite în mod corespunzător.
„Această decizie oferă SUA capacitatea de a aplica pe deplin prevederile legii americane antidumping pentru a remedia distorsiunile pieţei cauzate de interferenţa crescândă din partea guvernului rus în economia sa”, scrie într-un comunicat de presă transmis, joi, de către Departamentul de Comerţ al SUA, citat de agenția de presă Reuters.
În 2002, Washingtonul a acordat Rusiei statutul de țară cu economie de piață, un pas esenţial pentru admiterea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2012. În 2021, Camera de Comerţ Americană din Rusia a anunțat că Guvernul de la Moscova va putea contesta în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) orice decizie a SUA de-ai retrage statutul de economie de piaţă.
Guvernul de la Moscova susține că Rusia continuă să negocieze cu SUA
În ciuda acestui fapt, vă amintim că, în urmă cui puțin timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, a afirmat că țara sa și SUA menţin contactele pe anumite chestiuni punctuale legate de aspectele urgente.
„Rusia și Statele Unite menţin contactele pe anumite chestiuni punctuale legate de aspectele urgente și nu într-un format complet al relațiilor bilaterale. Moscova nu se opune unor dialoguri reciproc avantajoase cu Washingtonul. Voi spune ceea ce am spus mereu că menținem – să le numim – contacte pe anumite chestiuni punctuale cu Statele Unite ale Americii cu privire la acele probleme care necesită menţinerea lor. Suntem deschiși oricărui tip de dialog reciproc avantajos, care reprezintă interesul nostru reciproc”, a declarat, recent, Maria Zaharova.
Potrivit unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, aceste contacte „nu au legătură cu conceptul de relații în format complet, iar poziția Rusiei este bine cunoscută în Statele Unite ale Americii”.
La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a zis că „ziarele anglo-saxone publică o mulțime de ştiri false”.
Totodată, consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a confirmat, recent, convorbirile dintre Moscova și Washington cu privire la reducerea riscului de utilizare a armelor nucleare. Potivit sursei citate anterior, consilierul prezidențial din Rusia, Iuri Uşakov, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, și consilierul prezidențial al SUA pentru Securitate Națională au discutat despre „protecția împotriva riscului de escaladare” și a dorinței statelor lor de a relua contactele.
Rusia şi SUA ar discuta reluarea tratativelor privind armele nucleare strategice pentru prima oară de la când armata rusă au invadat Ucraina, a anunțat ziarul Kommersant, care a scris că s-a informat din patru surse care sunt la curent cu negocierile dintre Rusia și SUA.
Negocierile legate de stabilitatea strategică au fost suspendate de la începutul războiului din Ucraina, însă Tratatul Noul START pentru reducerea armamentului rămâne în vigoare. Dialogul ar putea avea loc în Orientul Mijlociu. În plus, Guvernul de la Moscova nu mai consideră Elveţia – gazda tradiţională a tratativelor – suficient de neutră, după ce această ţară a adoptat sancţiuni împotriva Rusiei ca reacţie la războiul din Ucraina.