Afirmația a fost făcută de un oficial de la Kiev, care nu a exclus ca forțele ucrainene să recucerească Crimeea chiar până la sfârșitul acestui an, relatează Newsweek.
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Volodimir Havrilov, a fost întrebat de jurnaliști dacă i se pare „realist” faptul că ucrainenii vor să recupereze, până în ianuarie 2023, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Oficialul ucrainean a răspuns, referindu-se la „lebăda neagră”, o metaforă folosită pentru un eveniment extrem de rar, neașteptat și cu un impact foarte mare, care dă peste cap toate calculele.
Care ar putea fi acel eveniment „neprevăzut”
„Cred că rușii se poate confrunta cu o „lebădă neagră” în țara lor, în interiorul Rusiei, și asta poate contribui la succesul nostru în preluarea peninsulei Crimeea”, a spus el. „Putem intra în Crimeea, de exemplu, până la sfârșitul lunii decembrie”, a adăugat Havrilov, ceea ce, consideră acesta, „nu este exclus”.
Întrebat care ar putea fi acel eveniment ”neprevăzut”, Havrilov a răspuns: „De exemplu, Putin a dispărut dintr-un motiv oarecare”, care a fost „fizic sau politic”. „Fie este vorba de cineva din cercul lui, fie se va întâmpla ceva sau poate va fi o combinație cu o societate foarte dezamăgită în ceea ce privește pierderile pe care le suferă”, a adăugat el.
Condiții pentru negocierile cu Rusia
Havrilov a mai declarat pentru Sky News că țara sa va purta negocieri cu Moscova doar atunci când trupele ruse vor fi gata să părăsească Ucraina, inclusiv Crimeea, și a exclus o pauză a ostilităților, deoarece ar permite forțelor ruse să se regrupeze.
După eliberarea orașului Herson de către forțele ucrainene, au apărut speculații privind regiunile asupra cărora se vor concentra ucrainenii pentru a le elibera de sub stăpânirea Rusiei.
Rușii sapă tranșee, pregătindu-se de un atac al Ucrainei
Presa locală din Crimeea susține că rușii fug în regiunea vecină, Krasnodar, pe fondul temerilor că Ucraina va reuși să recucerească peninsula, așa cum președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în repetate rânduri, că o va face. Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele rusești de lângă granița Crimeei și din Donbas sapă tranșee, unele la aproximativ 65 de kilometri în spatele liniilor de front, ”sugerând că planificatorii ruși fac pregătiri în cazul unor noi progrese majore ale Ucrainei”.
Bazele militare rusești și civilii din Crimeea se bazează pe proviziile și apa dulce din partea continentului ucrainean, care trec prin teritoriul controlat acum fie de Moscova, fie de Kiev.
Ucrainenii au afectat capacitatea Moscovei de a aproviziona peninsula, luna trecută, când forțele Kievului au avariat ”Podul lui Putin”. Moscova a construit podul în 2016 pentru a conecta Crimeea direct la Rusia. Acum, proviziile trebuie să fie livrate cu vaporul sau prin intermediul unei singure linii feroviare care șerpuiește prin sud-estul Ucrainei, pe teritoriul controlat de Rusia, care ar putea fi în raza de acțiune a artileriei și a dronelor Kievului.