Vladimir Putin a împlinit, vineri, 70 de ani, un nou motiv de speculații privind sfârșitul liderului de la Kremlin și soarta războiului. Oficialii ruși sunt în beznă cu privire la intențiile lui, ca și restul lumii, mai ales după ce a ridicat temerile unui război nuclear la cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece.
Un expert militar, citat de Daily Mail, susține că Vladimir Putin se va confrunta cu o revoluție sau cu moartea, dacă încearcă să folosească arma nucleară, într-o tentativă disperată de a-și asigura victoria în Ucraina.
Zvonurile despre problemele sale de sănătate, neconfimate însă, continuă să adauge un element de imprevizibilitate războiului dus de Rusia.
Președintele rus, despre care se spune că ar avea probleme grave de sănătate, riscă să provoace o lovitură de stat, dacă ar îndrăzni să recurgă la arme nucleare, a declarat o sursă care sfătuiește guvernele cu privire la Rusia.
Cine ar putea fi înlocuitorul lui Putin
Sursa susține că cel mai probabil înlocuitor ar fi omul de afaceri rus Evgheni Prigozin, „bucătarul lui Putin”, fondatorul Grupului Wagner.
Informația vine în contextul în care Putin a declarat că se așteaptă ca situația să se „stabilizeze” în regiunile ucrainene anexate de Kremlin, după ce Moscova a suferit eșecuri militare și a pierdut câteva orașe-cheie în fața Kievului.
Ucraina a revendicat victoria asupra trupelor ruse din regiunea de est, Lugansk, dar Kremlinul a promis că va recuceri teritoriul pierdut.
Kievul are cu ce să se laude
Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii Herson şi a eliberat din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.
După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe direcţii, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi oficializarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma unor aşa-zise referendumuri.
Se caută un vinovat?
O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că Putin l-ar putea scoate „țap ispășitor” pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în contextul criticilor referitoare la modul în care se desfășoară „mobilizarea parțială” a armatei ruse. De asemenea, specialiștii ISW notează că șeful comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, general-colonelul în retragere Andrei Kartapolov, a criticat ministerul rus al Apărării, într-o intervenție la televiziunea de stat.
„Kartapolov a spus că toți rușii știu că ministerul Apărării minte și că acest lucru trebuie să înceteze, dar acest mesaj nu ajunge la «anumiți lideri», ceea ce reprezintă o altă împunsătură directă la adresa lui Șoigu”, se arată în raportul întocmit de ISW.