Războiul dintre Rusia și Ucraina, care durează mai bine de 8 luni, a fost marcat de amenințările de la Moscova cu privira la activarea arsenalului nuclear.

Totuși, există un alt instrument pe care Vladimir Putin îl poate lua în considerare. Aceasta este o lovitură tactică cu impuls electromagnetic (EMP).

Care sunt efectele armelor nucleare?

Arma nucleară presupune o enormă degajare de energie cauzată de explozia nucleară. Energia este degajată într-o gamă largă de efecte fizice, de la convecţia mecanică până la emisii electromagnetice şi emisii de raze Gamma.

În ordinea lungimii de undă ce caracterizează propagarea energiei eliberate de explozie, efectele concrete pot fi următoarele: unda de şoc (convecţia masivă de aer care distruge tot ce întâlneşte), valul termic (unda de căldură care arde tot ce este combustibil), unda acustică (sunetul exploziei), impulsul electromagnetic (EMP, unda electromagnetică degajată într-un spectru larg de frecvenţe), impulsul luminos (unda electromagnetică / fotonică din spectrul luminii / vizibil), radiaţiile nucleare şi unda de raze Gamma.

Așadar, toate aceste efecte se diminuează pe măsura depărtării de epicentrul exploziei, cu diferite rate de atenuare, după caracteristicile fizice ale manifestării energiei în deplasare, şi după rezistenţa opusă de mediul de propagare.

Lovitura tactică cu impuls electromagnetic poate lăsa Ucraina fără electricitate, căldură, comunicații sau transport

Roger Pardo-Mauer, un veteran al forțelor speciale ale armatei SUA, care a fost implicat intens în operațiunile militare din Irak și Afganistan și care a deținut și funcția de secretar adjunct al Apărării, a vorbit despre efectele acestor arme pentru Financial Times, potrivit Adevărul.

Oficialul a explicat că un EMP este o armă care creează un puls puternic de energie. Acest impuls, la rândul său, poate provoca un scurtcircuit în echipamente precum computere, generatoare, sateliți, radiouri, receptoare radar și chiar semafoare.

Folosirea EMP poate dezactiva infrastructura militară și civilă a Ucrainei într-o fracțiune de secundă. În urma „atacului”, țara poate rămâne fără electricitate, căldură, comunicații sau transport.

Presa rusă a scris despre o eventuală folosire a EMP

Pardo-Mauer a mai evidențiat faptul că propaganda rusă a discutat deja despre o eventuală folosire a EMP. La un post de televiziune din Rusia, un colonel rus a arătat hărți și ar fi explicat care ar fi efectul dacă o astfel de explozie ar avea loc deasupra Marii Baltice.

„Este foarte posibil ca Putin și generalii săi să ne fi avertizat cu privire la această posibilitate atunci când și-au exprimat amenințările criptice de a lua „măsuri tehnico-militare” nespecificate” , a sugerat ofițerul american.

„Cel mai îngrijorător lucru este că Rusia și NATO au abordări foarte diferite cu privire la astfel de arme. Conform doctrinei militare ruse, EMP aparține domeniului informației, războiului cibernetic și electronic, nu nuclear. Acest lucru coboară ștacheta și ar putea face din impuls o opțiune mai tentantă pentru generalii lui Putin”, mai spune acesta.

Roger Pardo-Mauer atrage atenţia că Rusia ar trebui să fie avertizată că o astfel de lovitură localizată cu EMP asupra Ucrainei ar depăși linia roșie nucleară și ar declanșa un răspuns colectiv al NATO.

„Efectele secundare imprevizibile asupra atmosferei, mediului, sateliților și populației Pământului ar trebui să fie un motiv valid pentru încălcarea articolului 5 privind apărarea comună”, afirmă acesta.

În al doilea rând, Occidentul ar trebui să ajute armata ucraineană să se pregătească pentru un astfel de scenariu. Ucrainenilor trebuie să li se explice cum să supraviețuiască unui astfel de atac și să supraviețuiască consecințelor acestuia prin achiziționarea de receptoare radio analogice, lanterne și baterii.