Parchetul European este autorizat să ceară ridicarea imunităţii eurodeputaţilor din Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a permis marţi, 17 ianuarie 2023, noului Parchet European să ceară ridicarea imunităţii eurodeputaţilor cu privire la „suspiciuni de fraudă” în remunerarea asistenţilor parlamentari. Parlamentul European, reunit la Strasbourg (Franța), a acceptat, cu o cvasiunanimitate de 610 de voturi PRO la 26 de voturi CONTRA şi nouă abţineri, o modificare a regulamentului interior care să permită Parchetului European să ceară ridicarea imunităţii parlamentarilor.

Potrivit agenției de presă AFP, această cerere nu vizează Qatargate, ci „suspiciuni de fraudă” în remunerarea unor asistenţi parlamentari. Modificarea regulamentului intern urmează să intre în vigoare miercuri, 18 ianuarie 2023.

Până acum, numai autorităţile unui stat membru al Uniunii Europene (UE) erau în măsură să ceară ridicarea imunităţii unui europarlamentar, de aceea Parchetul European, o instanţă independentă aflată în activitate din 2021, a cerut la jumătatea lui decembrie 2022 ridicarea imunităţii parlamentare a Evei Kaili, încarcerată acum, dar şi a Mariei Spyraki, altă eurodeputată din Grecia.

După ce va intra în vigoare modificarea regulamentului intern, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, va anunța lansarea procedurii de ridicarea imunităţii parlamentare atât a Evei Kaili , cât şi a Mariei Spyraki.

Această procedură are mai multe etape şi se încheie cu un vot în hemiciclu după mai multe săptămâni, relatează sursa citată anterior.

Preşedintele Parlamentului European a promis implementarea unor reforme împotriva corupţiei şi amestecurilor externe

Vă amintim că luni, 16 ianuarie 2023, Roberta Metsola a promis implementarea un ansamblu de reforme în lupta împotriva corupţiei şi amestecurilor externe în Parlamentul European.

„Evenimentele din această lună au demonstrat necesitatea de a reconstrui legăturile de încredere cu cetățenii europeni pe care-i reprezentăm. Luăm măsuri în vederea consolidării luptei împotriva corupţiei şi mijloacelor de luptă împotriva amestecurilor străine”, a declarat ea în deschiderea unei sesiuni plenare de la Strasbourg.

Conform sursei citate anterior, numeroși aleși și observatori politici cer să se facă mai mult și să exisră mai multă îndrăzneală în restaurarea credibilității Parlamentului European, asupra căruia s-a abătut furia la începutul lui decembrie 2022, prin justiţia belgiană.

La jumătatea lui decembrie 2022, Roberta Metsola promitea implementarea unui „pachet de reforme de amploare”, din care a prezentat deja o primă parte preşedinţilor grupurilor parlamentare, care i-au dat undă verde. Între aceste prime măsuri se află restrângerea accesului la PE a foştilor aleşi, care aveau până acum uşa deschisă, şi înregistrarea în registre de transparenţă a tuturor celor care intervin din exterior.

Roberta Metsola vrea, de asemenea, să fie publicate cadourile, călătoriile sau întâlnirile eurodeputaţilor în cadrul mandatelor acestora, dar şi sancţiunile care le-au fost impuse, însă profesorul în dreptul UE de la HEC, Alberto Alemanno, nu crede că „impunerea acestor mici reguli să fie suficientă pentru a crea o nouă cultură politică în PE”.

„Acest scandal este cu mult mai grav decât celelalte la adresa credibilităţii UE. Ne aşteptam la un răspuns un pic mai serios, un pic mai structural decât în trecut”, a zis el.